top of page

KREATIVNI NERED


Kreativni nered može biti stil života, ali kako i zašto uopće nered napraviti kreativnim kad cijeli život težimo tome da stvari dovedemo u red?

Ponedjeljak. Ulazite u kuću poslije posla, skidate sa sebe odjeću i bacate je na onu stolicu koju ste već odavno ukrali iz blagovaonice da vam posluži kao odlagalište. Sredinom tjedna stolica je već zatrpana, a u petak ne možete nego bočno ući u sobu, gurajući vratima odjeću po podu. E pa ta stolica koja se nalazi u svakoj drugoj spavaćoj sobi je najbolji mogući primjer kako nered pretvoriti u kaos.

Zamijenite stolicu nečim praktičnijim, dekorirajte sa stvarima koje stvaraju nered, iskoristite organizatore i kutije te pomoću malo kreativnosti izbjegnite kaos u vašem prostoru.



 

"ORMAR" ZA NOŠENU ODJEĆU


Izbacite stolicu iz sobe i zamijenite je štapom za vješanje kojeg ćete postaviti van ormara. Na njemu uvijek držite nekoliko vješalica na koje ćete vješati nošenu robu. Tijekom tjedna će se sigurno nagomilati odjeće, ali ne vise na podu. Nered ćete ublažiti, a vrata od sobe nesmetano otvarati čak i u petak.

Ako je soba mala, štap za vješanje može zamijeniti i držač za ručnike, ne samo jedan, može ih biti i više postavljenih jedan ispod drugoga.


POD KAO POLICA ZA KNJIGE

Police za knjige su osmišljene da bi se stvorio neki red u kućnoj biblioteci, ali ne mora biti i jedino rješenje za to. Odmaknite se malo od standarnih okvira.

Složite knjige na pod, možete ih slagati po veličini ili po bojama, po dužini ili visini, uza zid ili u kut...

Noćni ormarić može biti od naslaganih knjiga koje trenutno čitamo, ne samo što će nam knjige biti pri ruci nego ćemo na njih moći postaviti i noćnu lampu koja će nam olakšati čitanje prije spavanja.

Složene knjige mogu poslužiti i kao stalak za pitar cvijeća.

Prazan kut u dnevnoj sobi može biti ispunjen s piramidom knjiga na koju možemo postaviti nekakav dekorativni predmet ili vazu.

Samo jedna otvorena knjiga na komodi u hodniku može djelovati misteriozno, pa se poslužite tim trikom da uljepšate svoj ulazak u kuću.

Ali nemojte pretjerati da se na kraju nebiste spoticali preko knjiga koje su trebale poslužiti neobičnoj dekoraciji, a ne krađi kućnih kvadrata.




DEKORATIVNE KUTIJE KAO PRIJATELJ VAŠEG DOMA

U katalogu ili časopisu o interijerima uvijek na sjedećim garniturama možemo vidjeti dekorativne jastuke, deku ili neki prekrivač koji obogaćuje garnituru i stapa je s prostorom, ali u našem domu ti jastuci i prekrivači nisu poslušni kao na slici. Tijekom dana se neizbježno pretvaraju u nered.

Da biste to spriječili možete se poslužiti dekorativnim kutijama. Ima ih za kupiti u prodavaonicama namještaja. Ako već imate neku ali vam se ne sviđa kako se uklapa u prostor, možete je obložiti nekakvom tkaninom ili novinskim papirom kako bi postigli baš onaj efekt koji želite.

Kutija može služiti kao spremnik za dekorativne jastuke ili neke druge dekorativne plahte koje vam smetaju dok ležite na kauču. Može čuvati i deke koje vam služe za pokrivanje dok odmarate.

Općenito su jako praktične pa se mogu koristiti i u drugim prostorijama za pospremanje stvari koje nam stvaraju nered.



"IZLOŽBENI PROSTOR" ZA DJEČJE IGRAČKE

Ako imate malu djecu sigurno vam je poznat scenarij spoticanja o igračke. S prvim igračkama sigurno ste donijeli sanduk ili kutiju za spremanje istih, ali polako već trebate sjedati na njega kako bi se uspio zatvoriti, jer su vašem djetetu najdraže igračke upravo one koje treba baciti.

Igračke mogu jako lijepo izgledati u dječjoj sobi koja ne bi ni trebala biti bez njih. Zato da izbjegnete skakanje po sanduku kako biste ga zatvorili, izaberite "izložbeni prostor" za igračke i pretvorite slaganje sobe u igru. Svaki tjedan zajedno sa svojim djetetom odaberite nekoliko igračaka koje će taj tjedan boraviti van sanduka. Odaberite i „izložbeni prostor“ za te igračke. To može biti polica na zidu, krevet, kut u sobi pa čak i sanduk za igračke. Time ćete rasteretiti sanduk ili kutije, dječja soba će i dalje biti vesela, a vaše dijete će se pri tom i zabaviti.

Ne dajte da vam sređivanje nereda preuzme svakodnevnicu i postane rupa bez dna, uzmite stvar uz svoje ruke i uz pomoć malo kreativnosti olakšajte sebi život. Nered ne mora biti vaš neprijatelj i nužno zlo. Čak je i jednom fizičar Albert Einstein rekao: „Ako je nered na radnom stolu znak nereda u glavi, što onda govori prazan stol?„

Pa što bi onda govorio sterilno uredan prostor? Ne bismo ga sigurno zvali dom..

139 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page