NAMJEŠTAJ PO MJERI / GARDEROBA

Namještaj po mjeri nudi mnogo više mogućnosti od serijskog tvorničkog namještaja. Osim što nam nudi prilagođavanje po dimenzijama našeg prostora , nudi nam i veliki izbor materijala , detalja i okova uz pomoć kojih možemo zadovoljiti funkcionalnost i estetiku.
Kada je u pitanju izrada namještaja po mjeri najčešće pričamo o kuhinjama ili ormarima , ali ne smijemo zanemariti i dnevne boravke , police za knjige , kupaonski namještaj i sl.


Ovoga puta posvetiti ću pažnju garderobnim ormarima.


Prostor ćemo najbolje iskoristiti ako garderobu radimo od poda do stropa i eventualno od zida do zida. Dubina ormara trebala bi biti minimalno 50 cm , dok je kod kliznih ormara potrebno minimalno 60 cm , jer vodilica od klizne stjenke zauzima najčešće 8-12 cm .

Neke garderobe su otvorenog koncepta pa vratnice nisu potrebne , u tom lsučaju dubina polica može biti 50 cm , čak i manje ,ovisi o onome što želite odlagati.

Prvi savjet za projektiranje unutrašnjosti svoje garderobe je da dobro razmislite kakvu odjću nosite . Slažete li više toga na police ili na vješalicu? Predvidite broj ladica. Hoćete li u ormaru odlagati i cipele ? U tom slučaju ne bi bilo loše da su zbog šporkice u odvojenom sektoru. Treba li vam u ormaru prostor za ostavu? Konj za peglanje , usisavač?

Sve te zahtjeve iznesite prije nego krenete u projektiranje unutrašnjosti vaše garderobe.

Ako niste sigurni u visinu polica i razmak među njima , te često mijenjate njihovu namjenu , najbolje je napraviti perforaciju po cijeloj visini. Tako da imate male rupice za nosače polica svakih par centimetara. To će vam omogućiti veću fleksibilnost .
Što se tiče vratnica ormara većina teži prema kliznim sistemima , zbog iskoristivosti prostora , ali ako imate prostora za otvaranje vratnica,preglednije i praktičnija rješenja su zaokretna "obična" vrata.

Klizne okove ispunjava iverica , ali to ne mora uvijek biti tako. Danas je puno modernijih rješenja uz pomoć kojih vaš ormar može izgledati fantastično.

Npr. ispuna u kliznim vratima može biti i od ogledala,a ogledalo može biti tonirano u boju bronce ili sivu nijasnu što u kombinaciji sa antracit okvirima izgleda elegantno i luksuzno. Nisu samo klizni sistemi rezervirani za ogledalo. Zaokretne vratnice također mogu biti od ogledala, samo pazite na eleganciju profila koji se postavlja oko ogledala i njegove podloge. Što tanje profile odaberete , u kliznom i standardnom slučaju, to će vaš cjelokupni dojam biti bolji.

Dojam luksuza također možete postići i sa prozirnim staklo koje je također blago tonirano sivom , brončanom, smeđom ili nekom drugom notom.

U tom slučaju ne bi bilo loše unutrašnjost ormara izraditi od imitacije tamnog drva ,iverice koja imitira neku tkaninu ili za industrijski dojam , iverice koja imitira beton. Tamno drvo i brončano staklo , savršeno se ljube sa zlatnim detaljima , a uz unutrašnju rasvjetu dojam će biti savršen. Možete postaviti rasvjetu na senzor pokreta. Što nije više toliko skupa i nepristupačna varijanta.


0 views

Želite primati besplatne savjete o interijerima?

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now