NAMJEŠTAJ PO MJERI / GARDEROBA

Namještaj po mjeri nudi mnogo više mogućnosti od serijskog tvorničkog namještaja. Osim što nam nudi prilagođavanje po dimenzijama našeg prostora, nudi nam i veliki izbor materijala, detalja i okova uz pomoć kojih možemo zadovoljiti funkcionalnost i estetiku.
Kada je u pitanju izrada namještaja po mjeri najčešće pričamo o kuhinjama ili ormarima, ali ne smijemo zanemariti i dnevne boravke, police za knjige, kupaonski namještaj i sl.


Ovoga puta posvetit ću pažnju garderobnim ormarima.


Prostor ćemo najbolje iskoristiti ako garderobu radimo od poda do stropa i eventualno od zida do zida. Dubina ormara trebala bi biti minimalno 50 cm, dok je kod kliznih ormara potrebno minimalno 60 cm, jer vodilica od klizne stjenke zauzima najčešće 8-12 cm.

Neke garderobe su otvorenog koncepta pa vratnice nisu potrebne, u tom slučaju dubina polica može biti 50 cm, čak i manje, ovisi o onome što želite odlagati.

Prvi savjet za projektiranje unutrašnjosti svoje garderobe je da dobro razmislite kakvu odjeću nosite. Slažete li više toga na police ili na vješalicu? Predvidite broj ladica. Hoćete li u ormaru odlagati i cipele? U tom slučaju ne bi bilo loše da su zbog prljavštine u odvojenom sektoru. Treba li vam u ormaru prostor za ostavu? Konj za peglanje, usisavač?

Sve te zahtjeve iznesite prije nego krenete u projektiranje unutrašnjosti vaše garderobe.

Ako niste sigurni u visinu polica i razmak među njima, te često mijenjate njihovu namjenu, najbolje je napraviti perforaciju po cijeloj visini. Tako da imate male rupice za nosače polica svakih par centimetara. To će vam omogućiti veću fleksibilnost.
Što se tiče vratnica ormara većina teži prema kliznim sistemima zbog iskoristivosti prostora, ali ako imate prostora za otvaranje vratnica, preglednije i praktičnija rješenja su zaokretna "obična" vrata.

Klizne okove ispunjava iverica, ali to ne mora uvijek biti tako. Danas je puno modernijih rješenja uz pomoć kojih vaš ormar može izgledati fantastično.

Npr. ispuna u kliznim vratima može biti i od ogledala, a ogledalo može biti tonirano u boju bronce ili sivu nijansu što u kombinaciji s antracit okvirima izgleda elegantno i luksuzno. Nisu samo klizni sistemi rezervirani za ogledalo. Zaokretne vratnice također mogu biti od ogledala, samo pazite na eleganciju profila koji se postavlja oko ogledala i njegove podloge. Što tanje profile odaberete, u kliznom i standardnom slučaju, to će vaš cjelokupni dojam biti bolji.

Dojam luksuza također možete postići i s prozirnim staklom koje je također blago tonirano sivom, brončanom, smeđom ili nekom drugom notom.

U tom slučaju ne bi bilo loše unutrašnjost ormara izraditi od imitacije tamnog drva, iverice koja imitira neku tkaninu ili za industrijski dojam, iverice koja imitira beton. Tamno drvo i brončano staklo savršeno se ljube sa zlatnim detaljima, a uz unutrašnju rasvjetu dojam će biti savršen. Možete postaviti rasvjetu na senzor pokreta. Što nije više toliko skupa i nepristupačna varijanta.


Ispune garderobnih ormara mogu biti različite. Tako osim standardnih polica i šipke za vješanje, možemo ugraditi garderobne liftove kako bismo iskoristili ukupnu visinu. Također možemo ugraditi i ladice te dodatke poput mehanizama za vješanje hlača, remena i slično. Možemo predvidjeti i otvorene prostore čije dimenzije možemo prilagoditi kutijama za odlaganje.

Ako na ormaru ne želimo ogledalo sa vanjske strane, možemo ga postaviti i s unutarnje strane vratnice.

Sve nabrojene stavke utjecat će na formiranje cijene.

113 views0 comments

Recent Posts

See All