KUPAONICE

Kupaonica je intimni dio doma koji osim prostora za održavanje higijene može služiti i za opuštanje. Kao kod svake prostorije njezin raspored ovisiti će o dimenzijama prostorije te postojećim pozicijama instalacija. Kod kompletne adaptacije imat ćemo mogućnost napraviti raspored prema želji. Što svaka kupaonica treba imati i kako najbolje iskoristiti prostor, saznajte u nastavku teksta.photo by : Ivan Ivanišević

Prije svega potrebno je odrediti što sve u kupaonici trebamo i koji su nam prioriteti. Osim wc školjke u kupaonici ćemo postaviti zonu za kupanje ili tuširanje, pa tako možemo odabrati kadu ili tuš kabinu. Uz to, svakako će nam trebati i umivaonik te prostor za ormariće za ručnike, sredstva za čišćenje, perilicu rublja i slično.


Uz wc školjku svakako ide pripadajući vodokotlić. Osim kod retro stila kada je interesantno koristiti vidljive vodokotliće, najčešće ćemo i zbog same higijene koristiti ugradbeni vodokotlić, poznat pod imenom "GEBERIT", koji je marka jednog od najzastupljenijih brendova. Ne umanjujem kvalitetu ostalih marki , ali najčešće korišten izraz je upravo geberit. On svojim dimenzijama zauzima određeni volumen u prostoru pa ga tako ako nemamo mogućnost ugradnje u postojeći zid ,oblažemo knaufom unutar prostora.

Kao takav zauzima 15 cm dubine. Visinu koju želimo oblagati možemo birati u odnosu na prostor. Postoji mogućnost ostavljanja otvorenih polica za odlaganje unutar obloge od knaufa. (kao primjer na slici poviše teksta)

Također ga možemo zatvoriti do njegove određene visine (115 cm) te prostor poviše iskoristiti kao policu ili za postavljanje ormara koji će nam poslužiti za odlaganje stvari koje u kupaonici koristimo. U koliko imamo dovoljnu dubinu prostora geberit možemo izbaciti za 30 cm od zida te time dobiti prostor za bojler poviše njega. U tom slučaju koristili bi slim model bojlera koji bi mogli zatvoriti u ormarić da se ne vidi u prostoru ,što je također poprilično efektno.

Danas imamo razne modele wc školjki ali definitivno je najbolje izabrati RIMLES model ili njemu sličan koji nema žljebove unutar školjke pa je samim time puno lakša za održavanje i higijenu. Pžnju možete obratiti i na dasku za wc školjku te za lakše korištenje i čišćenje izabrati model koji ima mogućnost potpunog uklanjanja daske te soft close sistem zatvaranja.

Umivaonici u kupaonici mogu biti sastavni dio garniture , mogu imati hvatište na zidu te u tom slučaju nemaju ormarić ispod sebe , ili mogu biti nasadni pa ih kao takve montiramo na radnu plohu ormarića koji smo kupili ili izradili po mjeri.

Treba obratiti pozornost na njegove dimenzije , širinu i dubinu , te dimenzije ormarića u odnosu na prostor. U koliko želimo možemo ispod umivaonika(ne direktno,jer ispod njega direktno dolazi sifon)postaviti i perilicu za rublje. Za takvu "instalaciju" potrebno nam je minimalno 100 cm radne plohe , te 60 cm dubine te iste površine.

Svaki umivaonik treba imati i slavinu. U tom slučaju imamo slavine koje se montiraju na radnu plohu , one koje se montiraju na umivaonik ili u najboljem slučaju ako imate mogućnost ugradnje u zid , slavine sa podžbuknom ugradnjom gdje nam iz zida izlazi samo "nos" slavine i dio za upravljanje vodom (paljenje, gašenje i regulator temperature vode)