top of page
Katarina Kavain

KUPAONICE

Kupaonica je intimni dio doma koji osim prostora za održavanje higijene može služiti i za opuštanje. Kao kod svake prostorije njezin raspored ovisiti će o dimenzijama prostorije te postojećim pozicijama instalacija. Kod kompletne adaptacije imat ćemo mogućnost napraviti raspored prema želji. Što svaka kupaonica treba imati i kako najbolje iskoristiti prostor, saznajte u nastavku teksta.



photo by : Ivan Ivanišević

Prije svega potrebno je odrediti što sve u kupaonici trebamo i koji su nam prioriteti. Osim wc školjke u kupaonici ćemo postaviti zonu za kupanje ili tuširanje, pa tako možemo odabrati kadu ili tuš kabinu. Uz to, svakako će nam trebati i umivaonik te prostor za ormariće za ručnike, sredstva za čišćenje, perilicu rublja i slično.


Uz wc školjku svakako ide pripadajući vodokotlić. Osim kod retro stila kada je interesantno koristiti vidljive vodokotliće, najčešće ćemo i zbog same higijene koristiti ugradbeni vodokotlić, poznat pod imenom "GEBERIT", koji je marka jednog od najzastupljenijih brendova. Ne umanjujem kvalitetu ostalih marki , ali najčešće korišten izraz je upravo geberit. On svojim dimenzijama zauzima određeni volumen u prostoru pa ga tako ako nemamo mogućnost ugradnje u postojeći zid ,oblažemo knaufom unutar prostora.

Kao takav zauzima 15 cm dubine. Visinu koju želimo oblagati možemo birati u odnosu na prostor. Postoji mogućnost ostavljanja otvorenih polica za odlaganje unutar obloge od knaufa. (kao primjer na slici poviše teksta)

Također ga možemo zatvoriti do njegove određene visine (115 cm) te prostor poviše iskoristiti kao policu ili za postavljanje ormara koji će nam poslužiti za odlaganje stvari koje u kupaonici koristimo. U koliko imamo dovoljnu dubinu prostora geberit možemo izbaciti za 30 cm od zida te time dobiti prostor za bojler poviše njega. U tom slučaju koristili bi slim model bojlera koji bi mogli zatvoriti u ormarić da se ne vidi u prostoru ,što je također poprilično efektno.

Danas imamo razne modele wc školjki ali definitivno je najbolje izabrati RIMLES model ili njemu sličan koji nema žljebove unutar školjke pa je samim time puno lakša za održavanje i higijenu. Pžnju možete obratiti i na dasku za wc školjku te za lakše korištenje i čišćenje izabrati model koji ima mogućnost potpunog uklanjanja daske te soft close sistem zatvaranja.

Umivaonici u kupaonici mogu biti sastavni dio garniture , mogu imati hvatište na zidu te u tom slučaju nemaju ormarić ispod sebe , ili mogu biti nasadni pa ih kao takve montiramo na radnu plohu ormarića koji smo kupili ili izradili po mjeri.

Treba obratiti pozornost na njegove dimenzije , širinu i dubinu , te dimenzije ormarića u odnosu na prostor. U koliko želimo možemo ispod umivaonika(ne direktno,jer ispod njega direktno dolazi sifon)postaviti i perilicu za rublje. Za takvu "instalaciju" potrebno nam je minimalno 100 cm radne plohe , te 60 cm dubine te iste površine.

Svaki umivaonik treba imati i slavinu. U tom slučaju imamo slavine koje se montiraju na radnu plohu , one koje se montiraju na umivaonik ili u najboljem slučaju ako imate mogućnost ugradnje u zid , slavine sa podžbuknom ugradnjom gdje nam iz zida izlazi samo "nos" slavine i dio za upravljanje vodom (paljenje, gašenje i regulator temperature vode)


Poviše umivaonika većinom dolazi ogledalo. Ako imate dovoljno prostora za odlaganje i korisne površine oko umivaonika ogledalo može biti samostalno , bez ormarića , što će sigurno napraviti prostor modernim . Još ako uz to u sebi ima i rasvjetu sigurno će biti dobar odabir. U koliko vam ipak fali prostora najbolje je odabrati ormarić koji na vratnicama ima ogledalo .

Osim glavne rasvjete u kupaonici svakako će vam trebati dodatna namjenska rasvjeta i pored ogledala. Visilice koje često vidite na internetu imaju svoju funkciju ali nisu baš najbolje rješenje za preciznu rasvjetu,tako u koliko ih ipak zbog estetike koristite najbolje je uz njih još imati svjetlo na ogledalu ili poviše ogledala.

Kod velikih kupaonica odlično je kombinirati oboje.

Estetski jako zanimljivo može izgledati kada i tuš u zajedničkoj zoni.

O tome u nastavku , ali prije nego se dotaknem te teme posvetimo se klasičnim i najčešćim rješenjima.

Tuš kabine postoje u svojim zadanim dimenzijama te se kreću od 80*80 cm pa dalje.... Mogu biti pravokutne ili kockaste te sa sobom najčešće nose i pripadajuću staklenu oblogu ili vrata. Najklasičnije su i najpovoljnije rješenje. Često kutni klizni sistemi imaju vodilice koje su nezahvalne za održavanje , skupljaju kamenac i teško su dostupne prilikom čišćenja. Zato uvijek sugeriram fiksne paravane ili klizne sisteme sa što jednostavnijim mehanizmom.


Na slici u nastavku nalazi se primjer kombinirane tuš zone . Maksimalni efekt postići će se sa odabirom samostojeće kad , dok također možete koristiti i ugradbenu kadu sa pripadajućom oblogom ili pak kadu koju ćete obložiti keramičkim pločicama.Ovisno sve u kojem stilu uređujete kupaonicu.





Kao kod umivaonika , u tušu slavine također mogu biti podžbukne ili nadžbukne. Na slici je primjer modernog elegantnog rješenja koji ćete platiti nešto više nego kod klasičnog sistema , posebno ako odabirete završnu obradu u bronca,zlatno ili crnoj varijanti.

Svakako najjeftinije rješenje je kromirani nadžbukni set za tuš.

Također što se same tuš zone tiče postoji mogućnost i ugradnje odvodne kanalice u podnu keramiku pa u tom slučaju ne trebamo kadu . Često me pitaju koliko je to skuplje ili jeftinije. Zapravo ovisi i o samoj kanalici i odabiru keramike,ali razlika u cijeni i nije nešto što bi isticala kod ovog rješenja. Zapravo samo je stvar željenog efekta i mogućnosti koje prostor nudi. Ako imate tehničku mogućnost za ovakav sistem tuš zone , sigurno ćete dobiti i dizajnerski jako zanimljiv efekt , a što se održavanja tiče praktično je u koliko ste odabrali dobru keramiku koja se sama po sebi lako održava.





Slobodno nam pišite ako imate bilo kakvih pitanja,trebate savjet ili vas interesira gdje možete nabaviti opremu koju želite.

U nastavku ću se posvetiti malo više dizajnu i opremi u kupaonici.

Do tada srdačan pozdrav.


1,323 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page