top of page

MODERNI INTERIJERI-PASTELNE KUHINJE

U današnje vrijeme često viđamo pastelne tonove u interijeru. U ovom članku ćemo komentirati materijale na slikama te slaganje ostalih tonova uz njih.

Priložene fotografije za inspiraciju izvorno su s danas popularnog Pinteresta.Kuhinja sa slike napravljena je od bojanog medijapana (poznata skraćenica MDF koju ću nastaviti koristiti u tekstu).

Završna obrada joj je u mat varijanti, ne u visokom sjaju.

Što zapravo dobijemo izborom MDF-a?

Primijetiti ćete da kuhinja nema ručkice, ručkice su zapravo sastavni dio fronte, tj. vratnice. MDF nam omogućava da njegovu sirovinu oblikujemo kako želimo te je potom lakiramo u boju po izboru. Postoje i folije kojima se vratnice plastificiraju, ali u tom slučaju ograničeni smo bojama i dekorima. S toga za ovakav dojam kuhinje prije svega potreban nam je odabir lakiranog MDF-a.

Što je sa radnom plohom?

U ovom slučaju kuhinja je elegantna upravo zbog debljine radne ploče. Na slici je kamen. Alternativa bi bila kompakt ploča koja je također tanka, elegantna i otporna na vodu i toplinu.

Sudoper?

Ovakav sudoper čiji je tip montaže ugradnja pod ploču može se napraviti upravo kod korištenja navedenih ploča (kamen ili kompakt). Kod klasičnih ploča od iverala nije dobro rješenje. U tom slučaju bismo išli na sudoper koji se ugrađuje na ploču, ali na taj način ne bi postigli ovaj efekt kao na slici.

Također odabirom deblje ploče kuhinja gubi eleganciju.

Tu je još kompakt kao najskuplja opcija, ali za ovaj slučaj upravo su ravne linije kamene ploče zadužene za ovaj ukupni dojam. Idemo dalje...


Kod ove kuhinje korištena je također kamena radna ploča ali u nešto debljoj varijanti. Usporedite sami što je za vas veća elegancija.

Na slici je jako dobro prikazan odnos materijala. Iako je pastelno zelena boja poprilično nježan ton, mramorna ploča je u ovom slučaju "hladan" odabir, a s dodatkom drvenog elementa, točnije police na zidu, postignuta je toplina u prostoru. Umjesto police drveni dekor se može koristiti i na gornjim elementima.

Kod ove kuhinje također imamo ne svakidašnju pojavu, koja je sve prisutnija, a to su crne sanitarije. Naša voda je puna kamenca, ali tvornice koje proizvode ovakve sanitarije pobrinule su se za završnu obradu tako da ovakav izbor nećete čistiti češće nego kromiranu ili neku drugu verziju.Upravo o ovoj sljedećoj kombinaciji drva, zelene i kamena sam pisala.

Dakle, efekt je postignut.

Primijećujete keramiku na zidu?

Zaigranim odabirom ublažila se elegancija - i dalje je kuhinja moderna, ali je nešto "razigranija" i toplija. Kod gornjih elemenata imamo ukopne ručkice koje iz ovog pogleda ne vidimo. Ovaj efekt također možemo postići bez ručki, na način da produžimo vratnicu preko korpusa, te za taj produžetak hvatamo prilikom otvaranja. Ovakve vratnice mogu biti od iverice ili nešto kvalitetnije od furnira. Postoji i MDF koji se oblaže folijom imitacije drva koja također može ostvariti željeni dojam.

Donje elemente možemo nešto povoljnije odraditi u iveralu (samo što nećete moći birati tonove, nego ste osuđeni na već tvorničke obrade).

Ipak iverica za vratnice i nije najbolji izbor, tako da bih svakako preporučila MDF ili eventualno akril kao povoljniju opciju, ali tu trenutno od pastelnih tonova imate isključivo sivu mat varijantu. (S čijim bi se odabirom ovaj dojam uređenja postigao, samo bi onda zelenu trebali provući kroz dekoracije, krpe i slično).


Nešto drugačiji ton vratnica i radna ploča koja prati boju fronti. Na žalost na našem tržištu nije baš lako pronaći ovakvu radnu ploču, posebno u istoj boji kao što je kuhinja. Ali odabirom crnog ili bijelog kompakta, koji je jednake debljine kao ploča sa slike - postići će se isti dojam.

Kao što vidite izbušene su rupe na frontama koje imitiraju ručkice, iza njih vidljivi dio od iverice drvenog dekora, od kojeg je napravljena cijela unutrašnjost kuhinjskih elemenata. Fronte su naravno MDF jer je to jedini materijal koji se ovako može obraditi i bojati.

Na zidu su keramičke pločice u obliku heksagona sa imitacijom drva što se sigurno može pronaći u našim trgovinama.

Zaštićeno je isključivo područje gdje se kuha. Ostatak zida je bez obloge, što ako baš želite realizirati, budite pažljivi pri odabiru boje za zid. Neka bude periva. I budite spremni na često osvježavanje i ponovno bojanje.
I za kraj malo zanimljivija obrada vratnica.

Kako nemam sliku cijele kuhinje ne mogu tvrditi da je kompletna kuhinja na tip-on otvaranje, tj. na pritisak vratnice, ali na ove dvije fronte jedino je to moguće rješenje. Naravno, vratnice su od MDF-a. Ploča je kamena, ali i obloga za zid je od istog kamena, kao i gornja polica.

Bakrene sanitarije savršeno su utoplile hladni mramor i stroge ravne linije.

Ovakva obrada vratnice može se dobiti i spajanjem dva sloja iverala, ali vjerujte mi, MDF je dugovječniji i kvalitetniji odabir. Ako želite uštedjeti novac na kuhinjskim materijalima možete uvijek, ali koliko dugo će ta ušteda trajati? Ako ne planirate mijenjati kuhinjske vratnice svakih nekoliko godina onda svakako preporučam MDF ili akril kao prvi odabir. Također je bitan i odabir radne ploče koja nam ujedno čuva i korpuse elemenata. Standardne kuhinjske ploče dobre su kvalitete, neće se tek tako oštetiti ako su kvalitetno montirane, ali njihova debljina i boja uvijek je zadana tvornički. Tako da po nekom cjenovnom rangu drugi izbor za ploču svakako je kompakt ili ako želite nešto deblje i prirodnije onda kamen. Koji kako smo već spomenuli nudi niz mogućnosti za postizanje modernog dizajna (debljina, ugradnja sudopera, zidna obloga...).


Ako vas zanima još više o navedenoj temi, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila, facebooka, instagrama... Rado ćemo s vama diskutirati i pomoći prilikom odabira :)386 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page