OBLOGE ZA ZIDOVE

Obloge na zidu mogu biti jako efektan detalj u interijeru. Osim što će upotpuniti dojam, u nekim slučajevima, ovisno o odabiru materijala, služit će i kao zvučna izolacija.

Ovisi u kojem stilu želimo urediti prostor, zidne obloge možemo izraditi od drva, iverice, tapeciranih ploča, ogledala, zidnih tapeta i sl.

Na ovoj slici nalazi se obloga od 2 vrste iverice. Drveni dekor-furnir i bijela iverica u različitim debljinama (18 ,16 i 10 mm). Sivi dijelovi su dijelovi zida ispod obloge. Panel je izrađen po mjeri, svaki komad posebno i kao takav montiran na licu mjesta.Ova zidna obloga također je rađena po mjeri iz više dijelova. Radi se o panelu napravljenom od iverice 10mm u podlozi. Na nju je zalijepljena spužva, te je sve zajedno tapecirano u eko kožu.Na isti princip radili smo i ovu oblogu. Umjesto eko kože koristili smo pliš kao završni materijal, a između obloga umetnute su lajsne od zlatnog pleksiglasa.Osim tapeciranih obloga, jako moderan efekt može se postići korištenjem ogledala. Posebno dobar efekt imat će u uskim i malim prostorima.

Na ovom primjeru vidimo ogledalo rezano na trakice od 5 cm koje smo na zid postavljali svakih 5 cm.Ovaj zid desno na slici kompletno je obložen ogledalom koje se radilo iz više dijelova po mjeri prostora. Ogledalo može biti i tonirano, pa tako ako želite malo dramatičniji look možete koristiti sivo ili brončano.


Slavne "štukadure" danas se često koriste u interijerima. Radi se o letvama od stirodura koje se kupuju po komadu. Na ovom primjeru imamo u donjem dijelu široku podnu opciju sa svojim pripadajućim završetkom na sredini zida. U sredini su tanje letvice od kojih smo izrađivali pravokutnike te ih jednu po jednu postavljali na zid. Letve dolaze u dimenzijama od oko 2 metra te se slažu i režu po potrebi. Na zid se lijepe silikonom. Jednostavne su za postaviti, ali zahtijevaju preciznost i pedantnost.


Oslikano kaljeno staklo kao obloga u tušu. Fotografije možete kupiti u visokoj rezoluciji na internet stranici poput https://www.shutterstock.com/ ili u suradnji sa grafičarom izraditi vlastite prema želji.