top of page

OBLOGE ZA ZIDOVE

Obloge na zidu mogu biti jako efektan detalj u interijeru. Osim što će upotpuniti dojam, u nekim slučajevima, ovisno o odabiru materijala, služit će i kao zvučna izolacija.

Ovisi u kojem stilu želimo urediti prostor, zidne obloge možemo izraditi od drva, iverice, tapeciranih ploča, ogledala, zidnih tapeta i sl.

Na ovoj slici nalazi se obloga od 2 vrste iverice. Drveni dekor-furnir i bijela iverica u različitim debljinama (18 ,16 i 10 mm). Sivi dijelovi su dijelovi zida ispod obloge. Panel je izrađen po mjeri, svaki komad posebno i kao takav montiran na licu mjesta.



Ova zidna obloga također je rađena po mjeri iz više dijelova. Radi se o panelu napravljenom od iverice 10mm u podlozi. Na nju je zalijepljena spužva, te je sve zajedno tapecirano u eko kožu.



Na isti princip radili smo i ovu oblogu. Umjesto eko kože koristili smo pliš kao završni materijal, a između obloga umetnute su lajsne od zlatnog pleksiglasa.



Osim tapeciranih obloga, jako moderan efekt može se postići korištenjem ogledala. Posebno dobar efekt imat će u uskim i malim prostorima.

Na ovom primjeru vidimo ogledalo rezano na trakice od 5 cm koje smo na zid postavljali svakih 5 cm.



Ovaj zid desno na slici kompletno je obložen ogledalom koje se radilo iz više dijelova po mjeri prostora. Ogledalo može biti i tonirano, pa tako ako želite malo dramatičniji look možete koristiti sivo ili brončano.


Slavne "štukadure" danas se često koriste u interijerima. Radi se o letvama od stirodura koje se kupuju po komadu. Na ovom primjeru imamo u donjem dijelu široku podnu opciju sa svojim pripadajućim završetkom na sredini zida. U sredini su tanje letvice od kojih smo izrađivali pravokutnike te ih jednu po jednu postavljali na zid. Letve dolaze u dimenzijama od oko 2 metra te se slažu i režu po potrebi. Na zid se lijepe silikonom. Jednostavne su za postaviti, ali zahtijevaju preciznost i pedantnost.






Oslikano kaljeno staklo kao obloga u tušu. Fotografije možete kupiti u visokoj rezoluciji na internet stranici poput https://www.shutterstock.com/ ili u suradnji sa grafičarom izraditi vlastite prema želji.




Na zidu iza recepcije nalaze se keramičke pločice sa zlatnom bordurom. Drveni dijelovi su fronte od ormara koje su uvučene u zid. Između trakica od furnira nalaze se i trakice od ogledala što sve zajedno čini vratnicu ormara. Recepcija je također obložena keramičkom pločicom velikog formata, preko koje je furnir ploča ispod koje se nalazi led rasvjeta.




Najjednostavnija opcija za oblogu zida je zidni tapet. Njega također osim u već gotovim kupovnim rolama možete naručiti i izraditi po mjeri za vaš prostor. Na slici je odabrani motiv kupljen na https://www.shutterstock.com/ stranici te printan na zidni tapet hrapave teksture tako da ukupni zid odaje dojam ulja na platnu.


Sve fotografije su iz galerije radova KKdesign-a.

2,504 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page