PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - VRATNICE I ELEMENTI

Dizajn kuhinje, kao i njena kvaliteta uvelike ovisi o izboru vratnica i elemenata.

Također, tu su detalji poput okova, ručki, okvira vratnica i slično.

Za dobar proizvod na kraju je i više nego zaslužna dobra i profesionalna montaža, prilikom koje se kuhinja maksimalno prilagođava prostoru.


ručka - Ikea
ručka - Ikea


Prostor često nije idealan, stoga je važno odabrati iskusnu firmu koja je u mogućnosti prilagoditi elemente, maske, radnu ploču i ostale detalje prostoru i njegovim dimenzijama.


Najkvalitetniji materijal za izradu vratnica je bojani medijapan. Omjer cijene i kvalitete je idealan. Lak je za oblikovanje te svojom završnom obradom nudi mogućnost velikog izbora boja i s lakoćom postiže dojam moderne elegancije. Za održavanje je jednostavan, ali treba voditi računa da je u pitanju ipak lak tj. boja koju je potrebno na određeni način njegovati. Stoga nemojte svoju kuhinju od MDF-a čistiti agresivnim kemijskim sredstvima i grubim spužvama.


Druga opcija, nešto povoljnija ali poprilično kvalitetna i otporna, je akril. Akril je također u svojoj bazi medijapan, ali njegova završna obrada je tvrdi akrilni plastificirani sloj. Kod akrila smo ograničeni izborom dekora i boja, ali kako je sve popularniji na tržište dolaze i tonovi koji prate trendove, pa tako u zadnje vrijeme i u mat varijantama pastelnih sivih i zemljanih tonova.


Najlošija opcija za izradu vratnica je iverica. Koliko god bila vodootporna njezina sirovina nije toliko kompaktna kao kod MDF-a te sama obrada nije dugovječna kad su u pitanju površine koje su često u kontaktu s vodom. Ipak, za neka povoljnija rješenja nudi takve dekore da se i od nje može složiti moderan dizajn kuhinje.KUHINJA IVERICA / Pinterest

Kod elemenata imamo klasične zaokretne vratnice čija je maksimalna dimenzija 60 cm u širinu. Najčešće se koriste kod elementa za sudoper i jeftinija su opcija od ladičara.

Ladičari u današnje vrijeme više manje u klasičnoj opremi (kad je namještaj po mjeri u pitanju) dolaze sa ublaživačima i vrhunskim okovima.

Osim plitkih ladica za beštek jako su praktične i duboke ladice (2 po elementu). Njihova širina po elemntu može biti čak i do 90 cm. Također, ako vam smeta što jedna plitka ladica "strši" u nizu dubokih, rješenje su skrivene ladice. Kada otvorite prvu duboku ladicu unutar nje se nalazi 1 ili 2 male tj. plitke ladice.

Svakako kod modernih kuhinja dobro je vizualno rješenje da se ladice prate, a ako želite uštedjeti na okovima, za moderan izgled kuhinje možete koristiti zaokretne vratnice bez prekida ladicom, u tom slučaju nije zadovoljena funkcionalnost jednako kao i kod kuhinje s ladičarima, ali efekt je tu. Zapravo je onda jedini problem, kad su samo zaokretne vratnice u pitanju, gdje smjestiti beštek. Možda iza jedne vratnice skriti 1 do 2 ladice.


Priložila sam neke slike s Pinteresta kao primjere kuhinja s ladicama ili samo vratnicama (zadnja slika). Također na prvoj slici vidimo kako izgledaju "skrivene ladice". Iz tih primjera najbolje se vidi kako linije utječu na izgled kuhinje.

Također, pozornost treba obratiti i na ručke. Kod nekih kuhinja nisu vidljive, kod nekih je to profil koji prati cijelu dužinu