PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - VRATNICE I ELEMENTI

Dizajn kuhinje, kao i njena kvaliteta uvelike ovisi o izboru vratnica i elemenata.

Također, tu su detalji poput okova, ručki, okvira vratnica i slično.

Za dobar proizvod na kraju je i više nego zaslužna dobra i profesionalna montaža, prilikom koje se kuhinja maksimalno prilagođava prostoru.


ručka - Ikea
ručka - Ikea


Prostor često nije idealan, stoga je važno odabrati iskusnu firmu koja je u mogućnosti prilagoditi elemente, maske, radnu ploču i ostale detalje prostoru i njegovim dimenzijama.


Najkvalitetniji materijal za izradu vratnica je bojani medijapan. Omjer cijene i kvalitete je idealan. Lak je za oblikovanje te svojom završnom obradom nudi mogućnost velikog izbora boja i s lakoćom postiže dojam moderne elegancije. Za održavanje je jednostavan, ali treba voditi računa da je u pitanju ipak lak tj. boja koju je potrebno na određeni način njegovati. Stoga nemojte svoju kuhinju od MDF-a čistiti agresivnim kemijskim sredstvima i grubim spužvama.


Druga opcija, nešto povoljnija ali poprilično kvalitetna i otporna, je akril. Akril je također u svojoj bazi medijapan, ali njegova završna obrada je tvrdi akrilni plastificirani sloj. Kod akrila smo ograničeni izborom dekora i boja, ali kako je sve popularniji na tržište dolaze i tonovi koji prate trendove, pa tako u zadnje vrijeme i u mat varijantama pastelnih sivih i zemljanih tonova.


Najlošija opcija za izradu vratnica je iverica. Koliko god bila vodootporna njezina sirovina nije toliko kompaktna kao kod MDF-a te sama obrada nije dugovječna kad su u pitanju površine koje su često u kontaktu s vodom. Ipak, za neka povoljnija rješenja nudi takve dekore da se i od nje može složiti moderan dizajn kuhinje.KUHINJA IVERICA / Pinterest

Kod elemenata imamo klasične zaokretne vratnice čija je maksimalna dimenzija 60 cm u širinu. Najčešće se koriste kod elementa za sudoper i jeftinija su opcija od ladičara.

Ladičari u današnje vrijeme više manje u klasičnoj opremi (kad je namještaj po mjeri u pitanju) dolaze sa ublaživačima i vrhunskim okovima.

Osim plitkih ladica za beštek jako su praktične i duboke ladice (2 po elementu). Njihova širina po elemntu može biti čak i do 90 cm. Također, ako vam smeta što jedna plitka ladica "strši" u nizu dubokih, rješenje su skrivene ladice. Kada otvorite prvu duboku ladicu unutar nje se nalazi 1 ili 2 male tj. plitke ladice.

Svakako kod modernih kuhinja dobro je vizualno rješenje da se ladice prate, a ako želite