top of page

PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - VRATNICE I ELEMENTI

Dizajn kuhinje, kao i njena kvaliteta uvelike ovisi o izboru vratnica i elemenata.

Također, tu su detalji poput okova, ručki, okvira vratnica i slično.

Za dobar proizvod na kraju je i više nego zaslužna dobra i profesionalna montaža, prilikom koje se kuhinja maksimalno prilagođava prostoru.


ručka - Ikea
ručka - Ikea


Prostor često nije idealan, stoga je važno odabrati iskusnu firmu koja je u mogućnosti prilagoditi elemente, maske, radnu ploču i ostale detalje prostoru i njegovim dimenzijama.


Najkvalitetniji materijal za izradu vratnica je bojani medijapan. Omjer cijene i kvalitete je idealan. Lak je za oblikovanje te svojom završnom obradom nudi mogućnost velikog izbora boja i s lakoćom postiže dojam moderne elegancije. Za održavanje je jednostavan, ali treba voditi računa da je u pitanju ipak lak tj. boja koju je potrebno na određeni način njegovati. Stoga nemojte svoju kuhinju od MDF-a čistiti agresivnim kemijskim sredstvima i grubim spužvama.


Druga opcija, nešto povoljnija ali poprilično kvalitetna i otporna, je akril. Akril je također u svojoj bazi medijapan, ali njegova završna obrada je tvrdi akrilni plastificirani sloj. Kod akrila smo ograničeni izborom dekora i boja, ali kako je sve popularniji na tržište dolaze i tonovi koji prate trendove, pa tako u zadnje vrijeme i u mat varijantama pastelnih sivih i zemljanih tonova.


Najlošija opcija za izradu vratnica je iverica. Koliko god bila vodootporna njezina sirovina nije toliko kompaktna kao kod MDF-a te sama obrada nije dugovječna kad su u pitanju površine koje su često u kontaktu s vodom. Ipak, za neka povoljnija rješenja nudi takve dekore da se i od nje može složiti moderan dizajn kuhinje.



KUHINJA IVERICA / Pinterest

Kod elemenata imamo klasične zaokretne vratnice čija je maksimalna dimenzija 60 cm u širinu. Najčešće se koriste kod elementa za sudoper i jeftinija su opcija od ladičara.

Ladičari u današnje vrijeme više manje u klasičnoj opremi (kad je namještaj po mjeri u pitanju) dolaze sa ublaživačima i vrhunskim okovima.

Osim plitkih ladica za beštek jako su praktične i duboke ladice (2 po elementu). Njihova širina po elemntu može biti čak i do 90 cm. Također, ako vam smeta što jedna plitka ladica "strši" u nizu dubokih, rješenje su skrivene ladice. Kada otvorite prvu duboku ladicu unutar nje se nalazi 1 ili 2 male tj. plitke ladice.

Svakako kod modernih kuhinja dobro je vizualno rješenje da se ladice prate, a ako želite uštedjeti na okovima, za moderan izgled kuhinje možete koristiti zaokretne vratnice bez prekida ladicom, u tom slučaju nije zadovoljena funkcionalnost jednako kao i kod kuhinje s ladičarima, ali efekt je tu. Zapravo je onda jedini problem, kad su samo zaokretne vratnice u pitanju, gdje smjestiti beštek. Možda iza jedne vratnice skriti 1 do 2 ladice.






Priložila sam neke slike s Pinteresta kao primjere kuhinja s ladicama ili samo vratnicama (zadnja slika). Također na prvoj slici vidimo kako izgledaju "skrivene ladice". Iz tih primjera najbolje se vidi kako linije utječu na izgled kuhinje.

Također, pozornost treba obratiti i na ručke. Kod nekih kuhinja nisu vidljive, kod nekih je to profil koji prati cijelu dužinu kuhinje i na taj način stvara razmak među frontama, što nam služi kao prostor za otvaranje.

Na našem tržištu još uvijek fali dobrih ručki koje bi "podigle" izgled kuhinje, zato se najčešće i koriste profili kako bi kuhinja prividno izgledala kao da je bez ručki.



Nešto modernije možete pronaći na stranici:



gdje možete naručiti online ručkice. Ili u Ikea trgovini koja, posebno za skandinavski stil, ima nešto bolju ponudu od klasičnih trgovina okovima.






Da zaokružim temu o kuhinjskim elementima. Kad su donji kuhinjski elementi u pitanju osim ladičara i elemenata sa zaokretnim vratnicama, jako praktičnu ulogu mogu odigrati i izvlačne košare za boce koje možemo pronaći u različitim dimenzijama: 15, 20 ili 30 cm širine.


Postoji mnogo praktične dodatne opreme za kuhinje koju možete pronaći u trgovinama s okovima i pločastim materijalima.


U koliko želite novu kuhinju, a ne možete si priuštiti kompletno mijenjanje cijele, zamijenite samo fronte ili ručke i vaša kuhinja će sigurno zadovoljiti potrebu za novom, čak i na duže vrijeme.


U nekom od idućih objava posvetiti ću pažnju gornjim i visokim elementima, te ukomponirati sve to zajedno u temu o dizajnu i stilovima kuhinja.




1,302 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page