top of page

SAVJETI ZA ODABIR TEPIHA


Dolazi nam zima. Temperature su sve niže, hladnoća u naš dom dopire sa svih strana. Potrebno je postići toplinu doma, ali ne samo podizanjem temperature i uvođenjem raznih grijalica, nego i stvaranjem toplog ambijenta koji nam čini što ugodniji boravak u prostoru za vrijeme hladnih zimskih dana. Ono što nam u tom slučaju može biti korisno ali i dekorativno pridonijeti - je tepih. Bilo da se radi o dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kuhinji, blagovaonici ili hodniku, tepih ne samo da će nam učiniti korak toplijim i mekšim, nego će poslužiti i kao zvučna izolacija ili ako ga želimo malo kreativnije iskoristiti, kao zidna obloga.

Ovisno o prostoru u koje ih postavljamo možemo birati između različitih veličina, oblika, dekora, materijala i stilova izrade tepiha.

TEPIH U DNEVNOJ SOBI

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravimo za vrijeme hladnih zimskih dana. Ljetni tepih može biti manji, tanji i služiti samo kao dekor u centru prostora, ali zimski tepih moramo pažljivo birati kako bismo iskoristili maksimalno njegovu ulogu. Prije svega potrebno je izmjeriti prostor koji tepih mora prekrivati. Postoji pravilo da bi tepih trebao zauzimati 1/3 prostorije. Najbolje se voditi idejom da sav sjedeći namještaj u dnevnoj sobi stavimo na tepih. Ukoliko to iz nekog razloga to nije moguće, dovoljno je da samo prednje noge garniture prelaze preko njega. Ako niste pronašli odgovarajuću dimenziju, uvijek se odlučite za veći od onog kojeg ste predvidjeli. Nikako manji.

Debljina i način izrade odredit će cijenu i lakoću, odnosno težinu održavanja čistoće tepiha. Pa ćete tako ovisno o željama i mogućnostima izabrati pravi za sebe.

Boja će ovisiti o ostatku interijera. Prije svega moramo odlučiti želimo li istaknuti tepih ili ga uklopiti u postojeći interijer. Ako želimo da tepih postane dio prostora birat ćemo ga naravno u boji poda ili namještaja bez pretjerane teksture i motiva, kako nebi radio kontrast i odvajao cjeline. To možemo primijeniti u modernim i minimalističkim interijerima, gdje također možemo iskoristiti i danas jako popularne „čupave tepihe“ u svim svojim bojama. U klasičnom uređenju interijera ili danas sve popularnijem, marokanskom stilu, možemo koristiti orijentalne tepihe izrađene ručno od prirodnih materijala. Bez obzira na stil uređenja dobro je koristiti tepihe sa malim motivima u manjim prostorima, a velikim motivima u većim i prozračnijim prostorijama.



TOPLI POD U KUHINJI

Kuhinjski podovi većinom su završeni keramičkim pločicama te su kao takvi posebno neugodni u zimskim danima kad iz njih dopire hladnoća. Da bi kuhanje učinili toplijim možemo na kuhinjski pod postaviti kuhinjski tepih ili tepih stazu. Ne samo da će doprinjeti vizualno i omekšati korak, nego je i praktičan zbog svoje veličine, pa ga možemo pomicati na mjesta gdje nam je potreban. Za tu svrhu poslužit će nam tanji tepisi napravljeni od materijala koji se lako čiste i održavaju. Isto kao u dnevnoj sobi, tepih u kuhinji možemo „utopiti“ u prostor ili ga naglasiti. Ako su nam kuhinja i pločice neutralne dobro će se uklopiti šareni tepih veselih boja. Minimalistički uređene, moderne kuhinje od materijala u visokom sjaju i podne pločice velikih dimenzija i modernih uzoraka, tražit će jednobojni tepih jednostavnih linija i tekstura. Ako se kuhinja nalazi u zajedničkoj prostoriji s blagovaonicom ili dnevnom sobom, možemo iskoristiti neki motiv i boju kojim bismo povezali odjeljke u cjelinu. Pa tako primjerice odabrati kuhinjski tepih u boji stolica u blagovaonici ili dekorativnih jastuka u dnevnoj sobi. Iako se na nekim deklaracijama vodi kao kuhinjski tepih, sumnjam da će vam itko zamjeriti ako ga iskoristite i u hodniku gdje je jednako praktičan.


TEPIH U BLAGOVAONICI

Tepih u blagovaonici može podignuti ambijent na jednu veću i luksuzniju razinu, posebno ako se radi o klasičnom stilu uređenja interijera. Bez obzira na boju i dekor dobro je, kao i kod kuhinjskog, voditi računa o materijalu od kojeg je izrađen kako bi ga što lakše održavali i čistili. Končasti tepisi jako su zahvalan izbor. Bitna stvar prilikom odabira tepiha za blagovaonicu je njegova veličina. Tepih mora pokrivati prostor koji zauzima trpezarijski stol, zajedno sa svojim stolicama u trenutku kada su odmaknute od stola. Baš zbog izmicanja stolica i njihove promjene položaja potrebno je i prilikom odabira materijala gledati one tepihe u kojima je ulegnuće od namještaja što manje vidljivo. Ukoliko je prostor za blagovanje velik, lijepo bi bilo odabrati okrugli tepih, posebno ispod okruglog trpezarijskog stola. Tepih ravnih linija možemo iskoristiti za vizualno odvajanje blagovaonice od kuhinje ili dnevne sobe.



TEPIH U SPAVAĆOJ SOBI

Tepih u spavaćoj sobi osigurat će nam topao izlazak iz kreveta, ali i opuštenost i udobnost u prostoru. Mekani vuneni tepisi najbolje će odgovarati toj svrsi. Postaviti tepih u spavaćoj sobi možemo na više načina. Jedan od njih je da pokrijemo cijeli prostor ispod kreveta plus dodatno 20-50 centimetara sa lijeve i desne strane, koliko nam to dopušta prostor. Drugi način je postavljanje manjih tepiha ili tepih staza bočno pored kreveta. Tepih staze u sobi mogu biti jako praktične jer se lako pomiču pa se čistoća prostora lakše održava. Manje se ističu pa mogu biti i u nekoj veselijoj boji i šarenijoj teksturi. Ako prati namještaj, tepih vizualno može povećati prostoriju pa je to dobro iskoristiti u dječjoj sobi. Osim što će stvoriti djetetu udobnost i toplinu dok se igra na podu u sobi, dječji tepih može biti prava podloga za igranje. Tepisi s iscrtanim automobilskim cestama jako su zanimljivi za dječake, a djevojčicu možemo obradovati tepihom s poljima za igru skakanja brojeva. Nećemo pogriješiti i s omiljenim likom iz crtanog filma ili nekakvom šarenom i veselom teksturom. Za koju god se boju i motiv odlučili, bitno je da bude oslikan na antialergijskom tepihu, kako bi vašem djetetu osigurao zdravo vrijeme za igru.

Tepisi još daleko iz prošlosti simboliziraju glamuroznost i eleganciju. Po njima su prije šetali samo kraljevi i carevi, a prostirali su se i u čast bogova. Nisam sigurna kako joj je ime, ali u legendi stoji, kako je jedna kraljica pripremila tepih u namjeri da veličanstveno dočeka svoga muža prije nego ga ubije. On je bio uvjeren kako je tepih postavljen za njegovu dobrodošlicu, te se osjetio sigurno i dobrodošlo. Nedugo nakon toga je ubijen, kažu da ga je ubila u kadi. Činjenica je da tepih ostavlja dojam topline, doma i sigurnosti, a to je ono što nam treba u ove hladne zimske dane.

555 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page