SAVJETI ZA ODABIR TEPIHA


Dolazi nam zima. Temperature su sve niže, hladnoća u naš dom dopire sa svih strana. Potrebno je postići toplinu doma, ali ne samo podizanjem temperature i uvođenjem raznih grijalica, nego i stvaranjem toplog ambijenta koji nam čini što ugodniji boravak u prostoru za vrijeme hladnih zimskih dana. Ono što nam u tom slučaju može biti korisno ali i dekorativno pridonijeti - je tepih. Bilo da se radi o dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kuhinji, blagovaonici ili hodniku, tepih ne samo da će nam učiniti korak toplijim i mekšim, nego će poslužiti i kao zvučna izolacija ili ako ga želimo malo kreativnije iskoristiti, kao zidna obloga.

Ovisno o prostoru u koje ih postavljamo možemo birati između različitih veličina, oblika, dekora, materijala i stilova izrade tepiha.

TEPIH U DNEVNOJ SOBI

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravimo za vrijeme hladnih zimskih dana. Ljetni tepih može biti manji, tanji i služiti samo kao dekor u centru prostora, ali zimski tepih moramo pažljivo birati kako bismo iskoristili maksimalno njegovu ulogu. Prije svega potrebno je izmjeriti prostor koji tepih mora prekrivati. Postoji pravilo da bi tepih trebao zauzimati 1/3 prostorije. Najbolje se voditi idejom da sav sjedeći namještaj u dnevnoj sobi stavimo na tepih. Ukoliko to iz nekog razloga to nije moguće, dovoljno je da samo prednje noge garniture prelaze preko njega. Ako niste pronašli odgovarajuću dimenziju, uvijek se odlučite za veći od onog kojeg ste predvidjeli. Nikako manji.

Debljina i način izrade odredit će cijenu i lakoću, odnosno težinu održavanja čistoće tepiha. Pa ćete tako ovisno o željama i mogućnostima izabrati pravi za sebe.

Boja će ovisiti o ostatku interijera. Prije svega moramo odlučiti želimo li istaknuti tepih ili ga uklopiti u postojeći interijer. Ako želimo da tepih postane dio prostora birat ćemo ga naravno u boji poda ili namještaja bez pretjerane teksture i motiva, kako nebi radio kontrast i odvajao cjeline. To možemo primijeniti u modernim i minimalističkim interijerima, gdje također možemo iskoristiti i danas jako popularne „čupave tepihe“ u svim svojim bojama. U klasičnom uređenju interijera ili danas sve popularnijem, marokanskom stilu, možemo koristiti orijentalne tepihe izrađene ručno od prirodnih materijala. Bez obzira na stil uređenja dobro je koristiti tepihe sa malim motivima u manjim prostorima, a velikim motivima u većim i prozračnijim prostorijama.TOPLI POD U KUHINJI

Kuhinjski podovi većinom su završeni keramičkim pločicama te su kao takvi posebno neugodni u zimskim danima kad iz njih dopire hladnoća. Da bi kuhanje učinili toplijim možemo na kuhinjski pod postaviti kuhinjski tepih ili tepih stazu. Ne samo da će doprinjeti vizualno i omekšati korak, nego je i praktičan zbog svoje veličine, pa ga možemo pomicati na mjesta gdje nam je potreban. Za tu svrhu poslužit će nam tanji tepisi napravljeni od materijala koji se lako čiste i održavaju. Isto kao u dnevnoj sobi, tepih u kuhinji možemo „utopiti“ u prostor ili ga naglasiti. Ako su nam kuhinja i pločice neutralne dobro će se uklopiti šareni tepih veselih boja. Minimalistički uređene, moderne kuhinje od materijala u visokom sjaju i podne pločice velikih dimenzija i modernih uzoraka, tražit će jednobojni tepih jednostavnih linija i tekstura. Ako se kuhinja nalazi u zajedničkoj prostoriji s blagovaonicom ili dnevnom sobom, možemo iskoristiti neki motiv i boju kojim bismo povezali odjeljke u cjelinu. Pa tako primjerice odabrati kuhinjski tepih u boji stolica u blagovaonici ili dekorativnih jastuka u dnevnoj sobi. Iako se na nekim deklaracijama vodi kao kuhinjski tepih, sumnjam da će vam itko zamjeriti ako ga iskoristite i u hodniku gdje je jednako praktičan.


TEPIH U BLAGOVAONICI

Tepih u blagovaonici može podignuti ambijent na jednu veću i luksuzniju razinu, posebno ako se