top of page

PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE -GORNJI VISEĆI ELEMENTI


Prvo pravilo koje treba poštovati je da je potreban minimalni razmak od 60 cm između gornjih i donjih elemenata.

Kuhinjski gornji elementi plići su od donjih, rade se na 35 cm dubine, dok im visina može varirati ovisno o prostoru, željenom dizajnu i slično.

Ako prate cijelu kuhinju najbolje je da se širinom poklapaju sa donjim elementima, kako bi kuhinja bila simetrična.

Kako nisu često u kontaktu sa vodom za njihove vratnice možete upotrijebiti ivericu bez opasnosti da će biti kratkog roka trajanja. To će vam dati mogućnost da na primjer donje elemente visokog sjaja kombinirate sa drvenim dekorom. Pa možete uz ploču imitacije drva potražiti isti dekor za gornje vratnice ili otvorene police.


Kod gornjih elemenata osim zaokretnih vratnica možemo koristiti i aventos mehanizme, otvaranje na "kipu" čime ćemo omogućiti moderniji izgled i praktičnije korištenje elemenata.


Ako vaša kuhinja nije dovoljno velika, puno prostora za odlaganje posuđa ćete dobiti s dobro projektiranim visokim i gornjim elementima. Za najbolji rezultat, gornje elemente je u tom slučaju najbolje izraditi do stropa. Pri tom ih visinom povezati i sa visokim elementom za pećnicu i ugradbenim hladnjakom, što će stvoriti jedan moderan blok s mnogo mjesta za pohranu. Ako ste se ipak odlučili za samostojeći hladnjak, poviše njega možete upotrijebiti dodatni element koji će dubinom pratiti hladnjak ili povišenu pećnicu, te visinom gornje kuhinjske elemente. (primjer na slici)

Na slici je interesantno iskorišten i bočni prostor zadnjeg elementa koji osim što služi za pohranu uvelike daje efekt na dizajnu cijele kuhinje.


U dno gornjih kuhinjskih elemenata možete postaviti i rasvjetu kako bi osvijetlili dodatno radnu plohu i naglasili zidnu oblogu između gornjih i donjih elemenata.


Moderan efekt također se može postići i različitim dubinama elemenata, kao što je prikazano na slici lijevo.

Ako vam prostor dopušta nešto veću kuhinju, pa su vam za skladištenje posuđa i hrane dovoljni donji elementi i eventualno povišeni ormari, možete u potpunosti izbjeći gornje elemente. Ili možda čak ostaviti jedan pri sudoperu, nešto niži i duži, za odlaganje čaša.

Svakako, na zidu (osim ako nemate kuhalište na otoku) ćete imati postavljenu napu. Ako niste ljubitelj samostojećih modela i želite je sakriti u element, onda uz element za napu možete nastaviti s gornjim elementom samo s jedne strane. Visina ne mora biti preko 40 cm (što će biti dovoljno za ugraditi napu), a ostat će minimalistički efekt kada je u pitanju dizajn kuhinje.



Svaki dizajn kuhinje ovisit će i o izgledu i raspodijeli elemenata, pa je nakon ustanovljenih dimenzija i pozicija instalacija dobro definirati željeni stil. Na taj način lakše ćemo rasporediti sve elemente, odrediti visine i izbor materijala.









Vratnice gornjih elemenata možemo izrađivati i od stakla. Da se ne ograničimo samo s prozirnim ili mutnim staklom, koji su se prije najčešće koristili, možemo se poigrati i sa toniranim staklima ili ogledalima.

Tamni ton stakla (sivo ili bronca) jako dobro izgleda u kombinaciji sa tamnim materijalima, pa će drveni dekor ili neki tamni korpus jako elegantno izgledati s tom vrstom stakla, još ako u sve to dodamo i unutarnju rasvjetu, vaša kuhinja će zasigurno izgledati odlično.

Okviri za staklene elemente mogu biti aluminijski ili od pločastog materijala (iverica, MDF, akril). Ako želite moderan i luksuzan dojam pripazite da su ti okviri što tanji. Osim kod klasičnog stila kuhinja gdje mogu biti deblji i podijeljeni također poprečnim tanjim letvicama za naglašeniji stil.


Uz to, osim zatvorenih elemenata možemo koristiti i otvorene police, ovisno o kakvoj se kuhinji radi.

Ne bih ih svakako preporučila u blizini kuhališta radi isparavanja i masnoće koju je svakako teže ukloniti s iverice i materijala od kojih se najčešće otvorene police rade. Također masnoća ulazi u spojeve ploča i nakon nekog vremena teško ćete u potpunosti jednostavno moći počistiti takav element.






Izvor fotografija : Pinterest

4,064 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page