PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - APARATI

Prilikom planiranja kuhinje prvo treba uzeti u obzir dimenzije prostora. Ako nemamo pozicije postojećih instalacija, nove instalacije prilagoditi ćemo projektu. Ukoliko su izvod za vodu i pozicije utičnica definirane, projekt kuhinje ćemo prilagoditi njima.

Također, treba uzeti u obzir i životne navike, količinu posuđa i prilagoditi dovoljno prostora za radnu plohu.


 

DESIGN : BY KKDESIGN
KK DESIGN


Prije svega smjestit ćemo aparate koji imaju već svoju poznatu i zadanu dimenziju.

Počet ćemo sa hladnjakom koji će biti svakako početak ili kraj kuhinje.

Hladnjak može biti samostojeći ili ugradbeni. U slučaju da je samostojeći njegova dimenzija (jednokrilnog hladnjaka) je većinom 60 cm.

Svakako, koji god aparat izaberete, vodite računa o tome u koliko ga stavljate uza zid da ostavite minimalno 5 cm dodatnog prostora između zida i kuhinje.

To vrijedi i za ugradbeni hladnjak, bez obzira što su njegove dimenzije 60 cm potreban je dodatni prostor od 5 cm (koji se popuni maskom od materijala kojim je obložena i fronta hladnjaka), zbog mogućnosti potpunog otvaranja vrata hladnjaka, kako bi prilikom čišćenja mogli izvući njegove police i ladice.


Dobro bi bilo pored hladnjaka imati barem 40 cm radne plohe koja će nam služiti za odlaganje namirnica koje iz vrećica pospremamo u hladnjak.

Potom, ako prostor omogući, možemo ići sa sudoperom. Element za sudoper ovisit će o dimenziji sudopera. Zato prilikom odabira vodite računa o ukopnoj dimenziji korita (koja ulazi u element), ploha za cijeđenje svakako prelazi preko radne plohe te ne ulazi u donji dio elementa. Što bi značilo da nam je za klasični sudoper sa jednim koritom dovoljan element od 50 cm, te dodatna radna ploha za cijedilo koja može prelaziti preko perilice suđa. Perilica uvijek treba biti pored sudopera zbog vode. Iako, u koliko adaptirate prostor možete vodu i prilagoditi, ali preporuka struke je svakako da su perilica i sudoper jedno uz drugo. Perilicu osim od 60 cm imamo i od 45 cm. Također kao i kod hladnjaka, ukoliko se nalazi netom uza zid preporuka je da se odmakne maskom od 5 cm kako bi korištenje bilo praktičnije.


izvor:pinterest
izvor:pinterest

Pećnica zauzima 60 cm, za nju također vrijedi pravilo sa zidom. Zapravo generalno pravilo je da sve aparate, uključujući i kuhalište i korito sudopera izbjegavamo stavljati u kut pored zida. Osim maskom, taj prostor praktičnije možemo popuniti s izvlačnom košarom za boce koja može minimalno zauzeti 15 cm, što nije mnogo prostora, a kao element je poprilično praktičan.

Vratimo se pećnici. Osim što je možemo postaviti u donje elemente ispod nape i kuhališta, možemo je podignuti u visoki element koji možemo zbog estetike pozicionirati uz hladnjak ili na skroz suprotnu stranu kako bismo "zaokružili" temu. (primjer na slici ispod)

Poviše povišene pećnice možemo postaviti i ugradbenu mikrovalnu ili ostaviti prostor iza vratnice za samostojeću.


Kuhalište i napa usko su vezani. Osim što se prate pozicijama, dobro bi bilo da se prate i dimenzijama.

Ploča za kuhanje postavlja se na element minimalno od 60 cm (kako bi pratilo dimenziju aparata), ali može se postaviti i na element od 90 cm, s ladicama (ili bez), što će svakako dati moderniji ukupni dojam.izvor - pinterest
izvor - pinterest

Nape mogu biti ugradbene (u elementu), samostojeće, kao vidljivi aparat ili danas u novije vrijeme kao sastavni dio ploča za kuhanje. U tom slučaju je aparat nešto veće dimenzije i zahtjeva dublju ugradnju u element, pa prilikom izrade kuhinje morate voditi računa o tome.


Aparati imaju svoje zadane dimenzije te je najbolje krenuti od njih. Ukoliko vam fali prostora za sve što želite promijenite ono što se mijenjati može, kao npr. sudoper ili kraću perilicu.

Sljedeći korak je prostor za skladištenje posuđa i namirnica. Kada izračunate koliko prostora vam je za to ostalo, dobro ga rasporedite između aparata.


Vodite računa da imate razmaka između ploče za kuhanje i sudopera. Minimalno i poželjno 40 cm. Također pripazite na kutove i zidove, te se uz zadana pravila igrajte sa željenim izgledom vaše kuhinje.


U sljedećem postu ćemo pisati o dizajnu, odabiru i slaganju elemenata, te materijalima za vratnice i obloge ..... Pratite nas :)

1,023 views0 comments

Recent Posts

See All