PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - APARATI

Prilikom planiranja kuhinje prvo treba uzeti u obzir dimenzije prostora. Ako nemamo pozicije postojećih instalacija, nove instalacije prilagoditi ćemo projektu. U koliko su izvod za vodu i pozicije utičnica definirane , projekt kuhinje prilagoditi ćemo njima.

Također treba uzeti u obzir i životne navike , količinu posuđa i prilagoditi dovoljno prostora za radnu plohu.KK DESIGN


Prije svega smjestiti ćemo aparate koji imaju već svoju poznatu i zadanu dimenziju.

Početi ćemo sa hladnjakom koji će biti svakako početak ili kraj kuhinje.

Hladnjak može biti samostojeći ili ugradbeni. U slučaju da je samostojeći njegova dimenzija (jednokrilnog hladnjaka) je većinom 60cm.

Svakako , koji god aparat izaberete ,vodite računa o tome u koliko ga stavljate uza zid da ostavite minimalno 5cm dodatnog prostora između zida i kuhinje.

To vrijedi i za ugradbeni hladnjak,bez obzira što su njegove dimenzije 60cm potreban je dodatni prostor od 5cm (koji se popuni maskom od materijala kojim je obložena i fronta hladnjaka) , zbog mogućnosti potpunog otvaranja vrata hladnjaka , kako bi prilikom čišćenja mogli izvući njegove police i ladice.


Dobro bi bilo pored hladnjaka imati barem 40 cm radne plohe koja će nam služiti za odlaganje namirnica koje iz vrećica pospremamo u hladnjak.

Potom , ako prostor omogući, možemo ići sa sudoperom . Element za sudoper ovisit će o dimenziji sudopera. Zato prilikom odabira vodite računa o ukopnoj dimenziji korita (koja ulazi u element) , ploha za cijeđenje svakako prelazi preko radne plohe te ne ulazi u donji dio elemente. Što bi značilo da nam je za klasični sudoper sa jednim koritom dovoljan element od 50 cm , te dodatna radna ploha za cijedilo koja može prelaziti preko perilice suđa. Perilica uvijek treba biti pored sudopera zbog vode. Iako, u koliko adaptirate prostor možete vodu i prilagoditi, ali preporuka struke je svakako da su perilica i sudoper jedno uz drugo. Perilicu osim od 60 cm imamo i od 45 cm. Također kao i kod hladnjaka ,u koliko se nalazi netom uza zid preporuka je da se odmakne maskom od 5 cm kako bi korištenje bilo praktičnije.


izvor:pinterest

Pećnica zauzima 60 cm , za nju također vrijedi pravilo sa zidom. Zapravo generalno pravilo je da sve aparate , uključujući i kuhalište i korito sudopera izbjegavamo stavljati u kut pored zida. Osim maskom , taj prostor praktičnije možemo popuniti sa izvlačnom košarom za boca koja može minimalno zauzeti 15 cm , što nije mnogo prostora, a kao element je poprilično praktičan.

Vratimo se pećnici. Osim što je možemo postaviti u donje elemente ispod nape i kuhališta , možemo je podignuti u visoki element koji možemo zbog estetike pozicionirati uz hladnjak ili na skroz suprotnu stranu kako bi "zaokružili" temu. (primjer na slici ispod)

Poviše povišene pećnice možemo postaviti i ugradbenu mikrovalnu ili ostaviti prostor iza vratnice za samostojeću.


Kuhalište i napa usko su vezani. Osim što se prate pozicijama , dobro bi bilo da se prate i dimenzijama.

Ploča za kuhanje postavlja se na element minimalno od 60 cm (kako bi pratilo dimenziju aparata) , ali može se postaviti i na element od 90 cm , sa ladicama (ili bez) , što će svakako dati moderniji ukupni dojam.izvor - pinterest

Nape mogu biti ugradbene (u elementu) , samostojeće , kao vidljivi aparat ili danas u novije vrijeme kao sastavni dio ploča za kuhanje. U tom slučaju je aparat nešto veće dimenzije i zahtjeva dublju ugradnju u element , pa prilikom izrade kuhinje morate voditi računa o tome.


Aparati imaju svoje zadane dimenzije te je najbolje krenuti od njih . U koliko vam fali prostora za sve što želite promijenite ono što se mijenjati može , kao npr. sudoper ili kraću perilicu.

Sljedeći korak je prostor za skladištenje posuđa i namirnica . Kada izračunate koliko prostora vam je za to ostalo , dobro ga rasporedite između aparata.


Vodite računa da imate razmaka između ploče za kuhanje i sudopera. Minimalno i poželjno 40 cm. Također pripazite na kutove i zidove , te se uz zadana pravila igrajte sa željenim izgledom vaše kuhinje.


U sljedećem postu pisati ćemo o dizajnu , odabiru i slaganju elemenata , te materijalima za vratnice i obloge ..... Pratite nas :)

0 views

Želite primati besplatne savjete o interijerima?

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now