PLANIRANJE I PROJEKTIRANJE KUHINJE - APARATI

Prilikom planiranja kuhinje prvo treba uzeti u obzir dimenzije prostora. Ako nemamo pozicije postojećih instalacija, nove instalacije prilagoditi ćemo projektu. Ukoliko su izvod za vodu i pozicije utičnica definirane, projekt kuhinje ćemo prilagoditi njima.

Također, treba uzeti u obzir i životne navike, količinu posuđa i prilagoditi dovoljno prostora za radnu plohu.DESIGN : BY KKDESIGN
KK DESIGN


Prije svega smjestit ćemo aparate koji imaju već svoju poznatu i zadanu dimenziju.

Počet ćemo sa hladnjakom koji će biti svakako početak ili kraj kuhinje.

Hladnjak može biti samostojeći ili ugradbeni. U slučaju da je samostojeći njegova dimenzija (jednokrilnog hladnjaka) je većinom 60 cm.

Svakako, koji god aparat izaberete, vodite računa o tome u koliko ga stavljate uza zid da ostavite minimalno 5 cm dodatnog prostora između zida i kuhinje.

To vrijedi i za ugradbeni hladnjak, bez obzira što su njegove dimenzije 60 cm potreban je dodatni prostor od 5 cm (koji se popuni maskom od materijala kojim je obložena i fronta hladnjaka), zbog mogućnosti potpunog otvaranja vrata hladnjaka, kako bi prilikom čišćenja mogli izvući njegove police i ladice.


Dobro bi bilo pored hladnjaka imati barem 40 cm radne plohe koja će nam služiti za odlaganje namirnica koje iz vrećica pospremamo u hladnjak.

Potom, ako prostor omogući, možemo ići sa sudoperom. Element za sudoper ovisit će o dimenziji sudopera. Zato prilikom odabira vodite računa o ukopnoj dimenziji korita (koja ulazi u element), ploha za cijeđenje svakako prelazi preko radne plohe te ne ulazi u donji dio elementa. Što bi značilo da nam je za klasični sudoper sa jednim koritom dovoljan element od 50 cm, te dodatna radna ploha za cijedilo koja može prelaziti preko perilice suđa. Perilica uvijek treba biti pored sudopera zbog vode. Iako, u koliko adaptirate prostor možete vodu i prilagoditi, ali preporuka struke je svakako da su perilica i sudoper jedno uz drugo. Perilicu osim od 60 cm imamo i od 45 cm. Također kao i kod hladnjaka, ukoliko se nalazi netom uza zid preporuka je da se odmakne maskom od 5 cm kako bi korištenje bilo praktičnije.


izvor:pinterest