top of page

UREĐENJE KUPAONICE - KERAMIKA

Uređujete kupaonicu? Birate keramiku? Možda vam mogu pomoći. U idućem tekstu ću pisati o keramici, a u koliko ne pronađete odgovor na svoje pitanje slobodno nas kontaktirajte putem maila, facebooka, weba...kako god...rado ćemo vam pomoći savjetom.

 

Došla je na temu i keramika. Naravno da su prvi faktori koji odlučuju o izboru prostor, te željeni stil uređenja. Svaka kupaonica podijeljena je na sektore. Tuš zona, sanitarni čvor, prostor za umivaonik te eventualno praonica ili prostor za perilicu, sušilicu i sl. Ovisno o tome koliko prostora imate i kako su raspoređene instalacije, postavit će se idejni plan kupaonice. Ako je vaš prostor velik i osvijetljen dopustit će tamnije tonove keramike, a ukoliko je manji, bolji izbor svakako će biti kombinacija svijetlih i prirodnih materijala.

Trendove možete pratiti kroz magazine koji pišu o interijerima

te putem aplikacije Pinterest koja je ujedno i izvor fotografija koje ću koristiti u daljnjem tekstu.


Danas je jako popularan mramorni uzorak. Imamo ga u više opcija. Svjetliji, tamniji, naglašena vena, manje naglašena vena, sivi ton, zemljani ton... Izbor će ovisiti o tome kakav završni dojam želite postići. U koliko ćete ga kombinirati sa nekim od ostalih materijala, kao npr. s podom ili zidom u drvenom dekoru, onda je bolje da se bazirate na imitaciji mramora s manje naglašenim godom jer će to stvoriti toplu atmosferu bez naglaska na dramatičnost mramora. Prilikom izbora dimenzije keramike, vodite računa o dimenzijama prostora. Izmjerite vaše zidove te pogledajte koja će se opcija najbolje složiti. Primjerice, ukoliko imamo pločicu dimenzije 120*60 cm, a zid koji želimo obložiti je npr. 240 cm dužine. U tom slučaju slaganjem ravno, pločice na pločicu, postići ćemo maksimalnu iskoristivost keramike. Time ćemo izbjeći i rezanje te nepravilne fuge. Velike formate keramike, primjerice 120*270 cm ili slično, možemo iskoristiti za oblaganje tuš zona u tim ili manjim dimenzijama, što će nas dovesti do savršenog rezultata jer ćemo imati kompaktnu plohu bez prekida i fuga. Ta opcija je nešto skuplja ali svakako najbolja moguća. Ukoliko ipak želimo dramatičniji izgled kupaonice, onda naš izbor može biti imitacija mramora s jako izraženim kontrastnim šarama. U tom slučaju možemo birati i podnu keramiku istog uzorka ili ako vam je to "previše", možete uz zidnu keramiku odabrati pod u neutralnoj bijeloj varijanti, s tim da pritom pripazite i na bijeli ton mramorne pločice te pokušajte podnu pronaći u istom bijelom tonu, jer nisu sve pločice jednako bijele.



Ukoliko želite postići dojam moderne kupaonice možete se i poigrati sa keramikom u bojama i raznim uzorcima. Način postavljanja, tj. smjer postavljanja keramike uvelike može pridonijeti dojmu uređenja. Tako manje dimenzije pločica možete slagati u različitim smjerovima kako bi se postigao zanimljiv efekt.
















Važno je da ako kombinirate dvije vrste pločica na istom zidu ili podu, da one budu iz iste serije, jer je važna njihova debljina i dimenzije. Zato ako želite neku seriju pločica dopuniti sa nekim dekorom koji ne pripada istoj seriji, koristite ga za odvojene zidove kako se u nijednom pogledu pločice različitih linija ne bi spajale. Na slikama poviše su primjeri ideja za slaganje malih pločica ili poda različitih oblika.



U primjeru lijevo je spoj različitih dimenzija i dekora. Tako je primjerice na podu keramika mramornog uzorka 60*60 cm, dok su na zidu nešto manji formati tog istog uzorka slagani na 1/3 . Zeleni zid je keramika iz skroz drugačije serije, te je postavljenja da naglasi zid. Jako zanimljivo može biti da ovakav zanimljiviji uzorak koristite na zidu unutar kupaonice koji se reflektira u ogledalu. Kao na slici ispod.
















Osim keramike u kupaonici, zidove možete bojati i bojom. Iako postoje boje koje trpe vodu, najbolje je bojati površine koje nisu u direktnom kontaktu sa vodom kao što je vidljivo na slici lijevo - keramika je postavljena do visine ogledala, dovoljno je da prekrijete dio površine koji može biti u kontaktu sa vodom. Primjer na slici ispod
















Također osim cijelih zidova možemo naglasiti zid u tuš zoni ili samo jedan njegov dio. Prilikom oblaganja "rupe" u tušu, vodite računa o spajanju pločica. Jako je dobro rezati pločice pod kutem od 45 stupnjeva (konzultirajte se sa keramičarom), time ćete izbjeći lajsnu koja bi trebala doći na spoj što će biti elegantnije i jednostavnije za održavanje. To se također odnosi i na oblaganja podloge za umivaonik ili obloge oko geberita, ukoliko on ulazi svojom dubinom u prostor.





Postolje za umivaonik može biti izvučeno od knaufa, u tom slučaju prilagodite njegove dimenzije postojećoj keramičkoj pločici. Primjerice, ukoliko imate širine 110 cm za nasadni umivaonik, potražite pločicu koja je 110*50 ili veću od toga, kako bi cijelom površinom pokrila podlogu. Time ćete izbjeći fuge i površina će izgledati kompaktnije i lakše za održavanje.







Nadam se da su vam ovi savjeti koristili. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nam pišete na mail ili putem naših društvenih mreža. Rado ćemo vam dati savjet i preporuku prema konkretnom primjeru. Savjete ne naplaćujemo jer smo dobri i volimo pomagati ljudima :)

3,844 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page