top of page

UREĐENJE KUPAONICE - SANITARIJE

Svaka kupaonica sadrži sanitarije koje su prijeko potrebne za njezino funkcionalno korištenje. Koliko one zapravo utječu na dizajn? Koje su sve opcije modela i boja? Pisat ću u nastavku...



Photo: Dream lux room by:KKdesign


Na slici se nalazi moderni odabir slavine s podžbuknom ugradnjom koja samo svojim jednim dijelom izlazi iz zida. Što nam je za ovaj slučaj potrebno?

Potrebna nam je određena dubina zida kako bi podžbukni dio ugradili u zid. Ako imate priliku raditi zid odaberite da bude 15 cm debljine. U slučaju da se iza vaše slavine nalazi zid od betona, potrebno je imati podžbukni sistem te uštemati u zidu prostor za njega.


Što se vidljivog dijela tiče, treba voditi računa o dužini slavine u odnosu na umivaonik (njegov centar).


Pa tako ako ste već kupili umivaonik, model slavine odaberite prema njemu - ili obrnuto. U svakom slučaju slavina ne smije biti prekratka, a ni preduga u odnosu na umivaonik. Najbolje se savjetovati sa stručnim osobama u salonu keramike i sanitarija.


Slavine ovoga tipa mogu imati 1 ili 2 izvoda za reguliranje jačine i topline vode. Kod retro stila uređenja dobro je potražiti miješalicu koja ima 2, nešto klasičnija izlaza za reguliranje vode pa ćete tako miješati toplu i hladnu vodu paljenjem jedne i druge strane .

Iako takav princip i nije više toliko praktičan, možda će vam biti jednostavnije rukovati sa jednim regulatorom (posebno ako su objekti za najam). Zato svoj retro ili klasični stil naglasite odabirom modela slavine u tom stilu ili upotrijebite slavinu crne ili zlatne boje koja će se savršeno uklopiti u svaki stil.



Kod modernog stila dovoljno je upotrijebiti ovakav model slavine da bi stil došao do izražaja. Koju god boju i model odaberete ako je u podžbuknoj varijanti sigurno ćete postići da vaša kupaonica izgleda jako dobro.


Podžbukni sistemi mogu jako elegantno izgledati i u tušu. U toj opciji imate izbora da ruža od tuša izlazi iz zida ili čak iz stropa, ovisno u koju svrhu uređujete kupatilo. Uz tuš ružu sigurno je dobro imati i tuš slušalicu. Sve to zajedno u podžbuknoj varijanti nema šipku koja povezuje cijeli set. Svaki dio ugrađen je u zid, što je jako dobro za održavanje, a i estetiku.





Nadžbukni sistemi ugradnje nešto su povoljnija opcija. Jako su zahvalni kada je u pitanju retro stil, klasični stil ili industrijski stil uređenja interijera.



Kao što vidite na slici, ova opcija nadžbuknog sistema može izgledati jednako dobro. Što se tiče održavanja svakako ima nešto više posla oko čišćenja, ali zbog povoljnije cijene nekad će biti bolji odabir.


Posebno ne bih naglašavala kako postoji i nadžbukna ugradnja slavine, model koji se ugrađuje na radnu plohu ili na umivaonik. U tom slučaju također treba paziti na dimenziju, osim na dužinu i na visinu slavine u odnosu na umivaonik. Zbog tehničkih stvari uvijek je dobro potražiti stručnu pomoć osoblja u salonima.





BOJE SANITARIJA



Danas više krom nije jedina opcija kada su u pitanju sanitarije. Iako je sigurno i dalje najpovoljnija, tržište je primorano pratiti trendove te učiniti dostupnima i sanitarije u drugim bojama.

O kojem god stilu uređenja se radilo zlato, bronca ili crno definitivno su atraktivan izbor.

Naravno da ukoliko idete s krom varijantom kao rješenjem za svoju kupaonicu, također možete postići moderan izgled. Uz to vodite računa o linijama. Dobro je da se sanitarije prate, u smislu da ako odaberete ravne linije, neka onda i tuš ruža bude kockasta, te ostali detalji. Ili ako ćete pak odabrati zaobljenu opciju neka se prate linije i u nastavku. Primjer na slici: Tuš je zaobljenih linija, iako je slavina svojim dijelom koji se naslanja na zid u pravokutnom obliku, njezin regulator i izvod je zaobljen.



Bronca je danas jako moderna završna obrada kada je u pitanju interijer. Uklopiti će se kao i zlatna u svaki stil. Ukoliko koristite hladne tonove, mramor, crno- bijelu varijantu, sive i hladne tonove, s broncom i zlatom postići ćete toplinu u prostoru. Jednako se održava kao i sanitarije u krom varijanti. Ali sigurno je nećete pronaći po istoj cijeni.










Kod odabire bronce ili zlata pazite na ostale detalje u kupaonici. Kao npr. lajsne kojima se obrađuju kutovi nakon postavljanja keramike. Ukoliko ste definitivno odabrali zlatnu opciju, a niste u mogućnosti pronaći i lajsnu koja prati taj dekor, radije odaberite mat sivu aluminij nego krom varijantu. Također i kod galanterija pripazite na uzorak. Jasno je da nećemo u prostoru miješati krom i zlato, kao ni broncu i krom.

Dok recimo prilikom odabira crnih sanitarija možemo sa ostatkom galanterija, lajsni, rasvjete i sl. ići na opciju krom završnice.






















Izvor fotografija : pinterest

911 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page