ZIMA U INTERIJERU

Dolazi nam zima. Sve pripremamo za njezin dolazak. Počevši od garderobe i zimskih guma za automobil, do zimnice i prostora za skladištenje iste. Zašto ne biste i svoj dom obukli u zimsko ruho? Temperature su sve niže, dan je sve kraći. Potrebno je postići toplinu doma, ne samo podizanjem temperature i uvođenjem raznih grijalica nego i stvaranjem toplog ugođaja koji nam čini što ugodniji boravak u prostoru za vrijeme hladnih zimskih dana. Zimski look interijera ćemo postići dodavanjem toplih boja i materijala u prostor.

Iskoristit ćemo narančaste i crvene tonove, pamučne i vunene prekrivače i tepihe, dodatnu rasvjetu, drvene detalje pa čak i zidne obloge, kako bismo povećali temperaturu ambijenta.TEPIH, JER HLADNOĆA DOLAZI OD NOGU

Kako umjesto otvorenih sandala prelazimo na zimsku obuću, tako i u našem domu na ljetne „gole“ podove dodajemo tepihe kako bismo spriječili hladnoću da prodre u prostor. Posebno su hladni podovi završeni keramičkim pločicama. Većinom ih nalazimo u kupatilu gdje tokom cijele godine držimo male tapihiće. Ali što sa ostalim keramičkim podovima u kući? Kako njih zagrijati?

Iskoristite male duguljaste tepih staze, pa ugrijte vaš radni dio poda u kuhinji. Osim što će vizualno doprinijeti kuhinji, kuhinjski tepisi praktični su zbog svoje veličine pa ih možemo pomicati po kuhinji na mjesta gdje se trenutno zadržavamo, ispod pećnice dok kuhamo ili ispod sudopera dok peremo posuđe. Iako se po deklaraciji ponekad nazivaju kuhinjski tepisi, proizvođač vam sigurno neće zamjeriti ako jedan iskoristite u hodniku kako bi presvlačenje obuće u kućne papuče učinili toplijim.

Premda su drveni podovi topliji od kamenih i keramičkih, nekada je i njih potrebno dodatno ugrijati. Zimski tepisi u sobama, blagovaonicama ili dnevnom boravku znatno se razlikuju od ljetnih prije svega po materijalu i debljini. Zato već na jesen svoj ljetni tepih valja zamijeniti zimskim. Bilo da je riječ o umjetnim ili prirodnim materijalima, ručno ili tvornički izrađenim tepisima bitno je voditi računa o debljini i veličini tepiha. Nije potrebno isticati da deblji tepih slabije propušta hladnoću, ali dobro je znati na što treba voditi računa prilikom odabira veličine. Potrebno je prvo izmjeriti prostor koji želimo prekriti tepihom. U koliko se radi o dnevnoj sobi, zimski tepih je dobro postaviti ispod garniture za sjedenje, osim ako drugačijim pozicioniranjem ne želimo naglasiti centar dnevne sobe, pa pri tom koristimo manje tepihe nepravilnih ili okruglih oblika. Ukoliko želimo postaviti tepih u blagovaonicu ispod trpezarijskog stola,treba voditi računa o prostoru koji zauzima stol sa stolicama u situaciji kada stolice koristimo i izvučemo do kraja.

Dobro se voditi općim pravilom da tepih treba zauzimati 1/3 prostorije. A ako ne pronađete točne dimenzije, uvijek je bolje odabrati veći nego manji. Teksture i boje ovisit će o stilu uređenja, ipak tepih je topao sam po sebi, ne mora nužno biti u nekoj toploj boji.PREKRIVAČI I POKRIVAČI

Prekrivači su praktični ne samo zbog održavanja namještaja, nego i zbog toplijeg ugođaja, posebno ako se radi o kožnim garniturama. Koža i eko koža znaju biti poprilično hladne, pa ih je dobro prekriti nekakvim prekrivačem koji će ugrijati i sjedište i ambijent. Ukoliko je sjedeća garnitura obložena štofom, prekrivač može imati dekorativnu svrhu. Boju i uzorak prekrivača odabrat ćemo, naravno, prema stilu kompletnog interijera. A nepogriješivo je odabrati kontrast. Prekrivače osim u dnevnoj sobi možemo koristiti i u dnevnoj sobi, kućnom uredu ili biblioteci.

Krevet je centralni dio spavaće sobe, a njegova najbolja