top of page

PALETE BOJA U INTERIJERU

Od sivih, preko prirodnih tonova, sve do pastelnih i žarkih nijansi. Interijer sigurno nije mjesto koje trpi samo 2 ili 3 boje. Svaka boja ima svoj spektar prožet količinom svjetlosti i sve te boje u prostoru mogu izgledati ugodno. Donosimo neke kombinacije koje uključuju više tonova boja, a pri tom izgledaju fantastično. (izvor fotografija: pinterest)


Ako niste sigurni koja boja dobro pristaje uz vašu omiljenu, odličnu inspiraciju uvijek možete pronaći na Pinterestu. Interijer ne mora uvijek biti baziran na bijelim zidovima. Ali nisu samo zidovi ono kroz što možemo prožeti boju.

Uvijek preporučam da se namještaj koji se ne mijenja često odabere u neutralnim tonovima. Dok dekoracije u vidu tekstila, zavjesa, tepiha, naglašenih zidova i ostalih stvari koje s vremenom osvježavamo i mijenjamo možemo birati prema želji u omiljenim bojama.


Dekorativni jastuci sigurno su nešto što možemo mijenjati prema godišnjim dobima, pa ćemo tako uz neku neutralnu garnituru, mijenjanjem jastuka i prekrivača dobiti promjenu kada je se zaželimo. Tu su naravno i neke sezonske dekoracije koje nam mogu pomoći u naglasku dojma.

Prirodni i pastelni tonovi sigurno ne mogu biti nametljivi, pa tako nećete pogriješiti ako prirodne zemljane tonove miješate sa pastelnima bilo to plava, zelena, žuta, roza i slično...

Također vidimo da sve zajedno djeluju oku ugodno.




Za ljubitelje isključivo prirodnih nijansi tu su različiti tonovi zemljanih boja. Svaka boja u sebi ima primjesu neke druge. Tako na slici poviše vidimo pješčani ton sa primjesom zelene. Ako uzmete standardnu paletu boja vidjeti ćete da imamo više nijansi tonova boja koje se razlikuju po količini svijetlog tona i primjesi ostalih boja.



Primjer. Stvarno imamo 50 nijansi sive (ako ne i više), pa tako na slici lijevo imamo sive tonove koje izlaze iz plave, točnije plave tonove koje izlaze iz sive.

Siva može biti i topliji ton u koliko izlazi iz žute ili npr. zelene. Na primjeru sa slike vidimo također kako kombinacijom više boja u pastelnim tonovima možemo postići smirujući višebojni interijer. Za dodatnu toplinu uvijek uz boje možemo prožeti i dekor drva.






Biljke su također vrlo važan faktor u prostoru. Prirodno zelenilo ipak donosi poseban ugođaj.

Na slici desno vidimo kako više nijansi pastelne zelene zajedno sa stolićem sa drvenim uzorkom može izgledati jako ugodno. Zamislimo da je umjesto drvenog uzorka zlatni. I dalje bi izgledalo toplo, ali elegantnije, glamuroznije i dramatičnije. Zato je važno znati kakav dojam želimo postići prije nego krenemo odabirati boje i dekore.














Tamne boje mogu izgledati elegantno i dramatično ali evo na slici lijevo imamo dokaz da i ne moraju biti nužno napadne.

Sve ovisi koja boja će dominirati.

Ova modra na zidu je definitivno dobar odabir za prostorije s većom količinom prirodnog svjetla, u kombinaciji s prirodnim tonovima smeđe, pijeska i toplije sive izgleda jako dobro upravo zbog odabira pastelnih nijansi. Dodatnu toplinu definitivno daje uzorak drva i zelenila.




Nešto dramatičnije kombinacije intenzivnijih boja definitivno bi sugerirala kroz dekoracije i tekstil. Osim ako niste ljubitelji stvarno intenzivnih boja. Uz paletu ovakvih tonova također možemo ubaciti pastelne kako bismo smirili dojam. Ako se radi o javnim prostorima s velikom količinom rasvjete, kombinacija intenzivnih tonova zelene i žute može izgledati jako dobro čak i u velikim količinama. Osobno ne preferiram u domu velike površine intenzivnih zelenih, rozih, plavih, žutih i ostalih boja... Smatram da tu lako dođe do zasićenja oka, nećete valjda svaka 3 mjeseca bojati stan, zar ne?



Koje god palete se dotaknemo vidimo da pastelni ton umiruje žarki. Pa se tako na slici lijevo intenzivna zelena i žarka žuta "utišaju" sa pastelnom rozom te prirodnim drvenim uzorkom.










Ako se dvoumite između nekih tonova, inspiraciju možete pronaći na Pinterestu.








Koja je vaša omiljena boja? S kojom paletom se vi "mučite"?

Ako niste sigurni pošaljite nam upit, rado ćemo za vas pronaći neke prijedloge.






10,301 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page