5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU

Zbog ubrzanog tempa života i brojnih obaveza, svakodnevnom stresu smo izloženi više nego ikada prije. Kako biste mogli predahnuti od teškog radnog dana, u domu morate osigurati svoju malu oazu mira. Stalni ili povremeni rad od kuće je sve češći odabir, pa je korisno da unutar doma imate „mali kutak“ u kojem se možete posvetiti svojim interesima i nedovršenim poslovima. Evo nekoliko savjeta kako unutar doma možete stvoriti vaš inspirirajući kutak.

ORGANIZIRAJTE SVOJ RADNI PROSTOR

Bilo da se radi o prostoru za posao, učenje, čitanje, pisanje ili opuštanje, kućni ured treba biti inspirativan, dobro organiziran i udoban. Gdje ćete taj prostor smjestiti ovisit će o rasporedu prostorija i kvadraturi vašeg doma. Osim kao posebna prostorija, kućni ured može biti i dio dnevne sobe ili blagovaonice. Uz nezaobilazni radni stol i stolice, u prostor možete unijeti i police za knjige te garniture za sjedenje. Kako biste stvorili ugođaj koji vas nadahnjuje, možete se poigrati sobnim biljkama, mirisnim svijećama ili dekorativnom rasvjetom.

Za udobnu atmosferu važan je ležerni pristup uređenju, stoga treba izbjegavati „teški“ uredski namještaj. Udobnost najbolje možemo osigurati unošenjem nekih osobnih detalja u prostor. Tako vam za personalizaciju prostora može poslužiti i ploča za napomene, na koju možete postaviti i fotografije, napraviti svoj vision board ili zakačiti neki inspirirajući sadržaj. Osim što doprinosi estetici ujedno potiče i kreativnost te motivaciju. Dio sebe možete unijeti i kroz omiljenu boju ili uzorak. Pri odabiru svega navedenog morate pripaziti i na ostatak interijera kako bi se ured što bolje uklopio u ostali dio prostora.


KAKO ODABRATI MJESTO ZA RADNI PROSTOR?

Radni prostor trebao bi biti osvijetljen i pregledan. Zato ga je najbolje pozicionirati blizu prozora, ali pritom treba pripaziti na to da vam vanjsko svjetlo ne udara direktno u ekran računala i ne stvara sjenu prilikom pisanja. Od pogleda susjeda “sakriti” se možete zavjesama. Ako niste u mogućnosti iskoristiti vanjsko svjetlo uz glavnu stropnu rasvjetu, dobro će vam poslužiti stolna lampa ili bilo koji dodatni izvor svjetlosti. Primjerice podna svjetiljka ili zidna rasvjeta. 

Osnovni uvjet za radni prostor je radni stol i stolica. Kako vam je prije svega potrebna udobnost, najviše trebate obratiti pozornost na radnu stolicu. Ona treba biti udobna, po mogućnosti s naslonima za ruke i s visokim naslonjačem. Osim anatomskih zahtjeva, dobrim odabirom možete zadovoljiti i estetske potrebe. Bilo da je riječ o kožnim, plastičnim, drvenim ili platnenim stolicama, njihovu udobnost i dizajn možete poboljšati s dekom ili jastukom za sjedenje u željenom dekoru i tkanini.

Kod radnog stola trebate prvo osigurati dovoljnu površinu za rad. Bitna stavka kod radnog stola je dobra organizacija prostora i urednost. To ćete postići koristeći ladice, otvore za kućišta kompjutera i prostor za skrivanje električnih kabela. Da biste prostor lakše održali urednim, dobro bi bilo izabrati radnu površinu od svijetlog materijala visokog sjaja ili nekog od drvenih uzoraka. Time biste osigurali manju vidljivost mrlja od olova, kemijske i ostalih tragova rada.

UREDSKI  NAMJEŠTAJ 

Za dobru organizaciju dokumenata poslužit će vam police za knjige i registratori