UREĐENJE KUPAONICE - KERAMIKA

Uređujete kupaonicu? Birate keramiku? Možda vam mogu pomoći. U idućem tekstu pisati ću o keramici , u koliko ne pronađete odgovor na svoje pitanje slobodno nas kontaktirajte putem maila, facebooka ,weba...kako god...rado ćemo vam pomoći savjetom.

Došla je na temu i keramika. Naravno da su prvi faktori koji odlučuju o izboru prostor , te željeni stil uređenja. Svaka kupaonica podijeljena je na sektore. Tuš zona , sanitarni čvor, prostor za umivaonik te eventualno praonica ili prostor za perilicu , sušilicu i sl. Ovisno o tome koliko prostora imate i kako su raspoređene instalacije ,postavit će se idejni plan kupaonice. Ako je vaš prostor velik i osvijetljen dopustiti će tamnije tonove keramike, u koliko je manji bolji izbor svakako

će biti kombinacija svijetlih i prirodnih materijala.

Trendove možete pratiti kroz magazine koji pišu o interijerima

te putem aplikacije pinterest koja je ujedno i izvor fotografija koje ću koristiti u daljnjem tekstu.


Danas je jako popularan mramorni uzorak . Imamo ga u više opcija . Svjetliji , tamniji , naglašena vena , manje naglašena vena , sivi ton , zemljani ton... Izbor će ovisiti o tome kakav zavrni dojam želite postići. U koliko ćete ga kombinirati sa nekim od ostalih materijala , kao npr podom ili zidom u drvenom dekoru , onda je bolje da se bazirate na imitaciju mramora sa manje naglašenim godom , jer će to stvoriti toplu atmosferu bez naglaska na dramatičnost mramora. Prilikom izbora dimenzije keramike , vodite računa o dimenzijama prostora. Izmjerite vaše zidove te pogledajte koja će se opcija najbolje složiti. Npr. U koliko imamo pločicu dimenzije 120*60 cm , a zid koji želimo obložiti je npr. 240 cm dužine. U tom slučaju slaganjem ravno ,pločice na pločicu , postići ćemo maksimalnu iskoristivost keramike. Time ćemo izbjeći i rezanje , te nepravilne fuge. Velike formate keramike primjerice 120*270 cm ili slično možemo iskoristiti za oblaganje tuš zona u tim ili manjim dimenzijama, što će nas dovesti do savršenog rezultata jer ćemo imati kompaktnu plohu bez prekida i fuga. Ta opcija je nešto skuplja ali svakako najbolja moguća. U koliko ipak želimo dramatičniji izgled kupaonice , onda naš izbor može biti imitacija mramora sa jako izraženim kontrastnim šarama. U tom slučaju možemo birati i podnu keramiku istog uzorka ili ako vam je to "previše" možete uz zidnu keramiku odabrati pod u neutralnoj bijeloj varijanti, s tim da prilikom toga pripazite i na bijeli ton mramorne pločice te pokušajte podnu pronaći u istom bijelom tonu , jer nisu sve pločice jednako bijele.U koliko želite postići dojam moderne kupaonice možete se i poigrati sa keramikom u bojama i raznim uzorcima. Način postavljanja , tj smjer postavljanja keramike uvelike može pridonijeti dojmu uređenja. Tako manje dimenzije pločica možete slagati u različitim smjerovima kako bi se postigao zanimljiv efekt.
Važno je da ako kombinirate dvije vrste pločica na istom zidu ili podu , da one budu iz iste serije, jer je važna njihova debljina i dimenzije. Zato ako želite neku seriju pločica dopuniti sa nekim dekorom koji ne pripada isto koristite ga za odvojene zidove , kako se u nijednom pogledu pločice iz različite linije ne bi spajale. Na slikama poviše su primjeri ideja za slaganje malih pločica ili poda različitih oblika.U primjeru lijevo je spoj različitih dimenzija i dekora. Tako je primjerice na podu keramika mramornog uzorka 60*60 cm , dok su na zidu nešto manji formati tog istog uzorka slagani na 1/3 . Zeleni zid je keramika iz skroz drugačije serije , te je postavljenja da naglasi zid . Jako zanimljivo može biti da ovakav zanimljiviji uzorak koristite na zidu unutar kupaonice koji se reflektira u ogledalo. Kao na slici ispod.
Osim keramike u kupaonici zidove možete bojati i bojom. Iako postoje boje koje trpe vodu , najbolje je bojati površine koje nisu u direktnom kontaktu sa vodom. kao što je vidljivo na slici lijevo keramika je postavljena do visine ogledala , dovoljno je da prekrijete dio površine koji može biti u kontaktu sa vodom. Primjer na slici ispod
Također osim cijelih zidova možemo naglasiti zid u tuš zoni ili samo jedan njegov dio. Prilikom oblaganja "rupe" u tušu vodite računa o spajanju pločica . Jako je dobro rezati pločice pod kutem od 45 stupnjeva (konzultirajte se sa keramičarom) time ćete izbjeći lajsnu koja bi trebala doći na spoj što će biti elegantnije i jednostavnije za održavanje. To se također odnosi i na oblaganja podloge za umivaonik ili obloge oko geberita , u koliko on ulazi svojom dubinom u prostor.

Postolje za umivaonik može biti izvučeno od knaufa , u tom slučaju prilagodite njegove dimenzije postojećoj keramičkoj pločici .Npr u koliko imate širine 110 cm za nasadni umivaonik , potražite pločicu koja je 110*50 ili veću od toga , kako bi cijelom površinom pokrila podlogu. Time ćete izbjeći fuge i površina će izgledati kompaktnije , te lakše za održavanje.Nadam se da su vam ovi savjeti koristili . U koliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nam pišete na mail ili putem naših društvenih mreža. Rado ćemo vam dati savjet i preporuku prema konkretnom primjeru. Savjete ne naplaćujemo jer smo dobri i volimo pomagati ljudima :)

0 views

Želite primati besplatne savjete o interijerima?

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now